Doktori
Printscreen/Youtube
Doktori

Printscreen/Youtube

 Foto: Printscreen/Youtube

U prvobitnom tekstu stojali su besmislene tvrdnje o tome da se hrana pravi sa ciljem da ubija ljude, koje je napisao Mike Adams, koji se predstavlja i kao Rendžer zdravlja.

Ovaj članak skraćena je i prilagođena verzija članka koji je na engleskom jeziku objavljen na portalu Natural News, čestom izvoru dezinformacija o zdravlju i medicini.

Ko je Mike Adams? On nije ni doktor ni “naučnik”. O svom realnom obrazovanju, Adams navodi da je “proučavao” mnogobrojne oblasti poput antropologije, književnosti, logike, radnog prava, grčke historije, informatike, i tako dalje. O svom realnom obrazovanju, Adams ne navodi mnogo, osim da je “na početku studiranja pohađao kurseve iz mikrobiologije i genetike”. 

Uprkos tome što sam sebe naziva “aktivistom koji je postao naučnik”, Adams je zapravo preduzetnik koji je najpoznatiji po svom “carstvu alternativne medicine” koje je izgradio oko stranice “Natural News”. 

Na ovom portalu uglavnom se dijele članci o alternativnoj medicini, receptima za zdrav život, ali i različite teorije zavjere, uglavnom vezane za pitanja ishrane i liječenja.

Jedna od tvrdnji koje Adams iznosi jeste da je hrana dizajnirana da ubija ljude, te da konzumiramo “zastrašujuće otrove”, što nema nikakvu osnovu u činjenicama. Hrana koja je ljudima dostupna na tržištu odobrena je od strane institucija koje se bave sigurnošću hrane. 

Kupujući standardne prehrambene proizvode ne konzumiraju “otrove”, već hranu koja prolazi sigurnosne provjere od strane institucija koje su zadužene da hrana koja dolazi do nas jeste sigurna.

Među prvim netačnim informacijama koje Adams iznosi, a nalazile su se u ovom tekstu, jeste da je hrana puna teških metala koje izazivaju razne bolesti i teraju ljude u grob.

Adams nije predstavio nikakav empirijski dokaz, niti stvarno naučno istraživanje kojim bi potkrijepio tvrdnje i zaključke da kontaminacije hrane teškim metalima izaziva teška oboljenja. “Istraživanja” koja je objavljivao na sopstvenoj domeni nikada nisu objavljena u naučnim časopisima, niti su prošla rigorozne procese kontrole koje zahtijevaju takvi časopisi.

Ova tvrdnja je klasična teorija zavjere.

Sledeća Adamsova netačna tvrdnja, a koja se nalazila u prvobitnom tekstu, je da se ovo radi sve zarad mesove depopulacije.

Priče o “masovnoj depopulaciji” popularne su među teoretičarima zavjere koji tvrde da postoji  “globalni plan elita” da smanje broj ljudi na Zemlji, te često proglašavaju vakcine “sredstvom depopulacije”. U stvarnosti, svjetska populacija konstantno raste, osim kratkog perioda tokom 14. stoljeća kada se zaista smanjila zbog crne kuge. Svetska populacija i dalje raste, ali manjom brzinom nego u 19. i prvoj polovini 20. veka.

Ova tvrdnja da se dešava “masovna depopulacija” je takođe teorija zavjere.

Adams dalje tvrdi da je Azodikarbonamid otrov za stotine miliona potrošača. što takođe nije tačno.

Kako navodi FDA, “azodikarbonamid (ADA) je hemijska supstanca odobrena za upotrebu kao sredstvo za izbjeljivanje u brašnu žitarica i kao poboljšivač teksture tijesta tokom pravljenja hljeba”. ADA sama po sebi nije toksična, kako navodi PubChem, otvorena baza podataka za hemiju pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (National Institutes of Health - NIH).

Informacija da je Azodikarbonamid otrov je dezinformacija, pošto se ne radi o “otrovu”, već o hemijskoj supstanci koja je sigurna za korištenje u propisanim količinama.

Sledeća klasična teorija zavere koju Adams prilaže je da nas zaprašuju otrovima iz vazduha, što naravno nije tačno.

Popularna tvrdnja o zaprašivanju “direktno s neba” dolazi od teorije zavjere o takozvanim chemtrailsima (skraćeno od “chemical trails” – hemijski tragovi) koja se na našim prostorima dijeli već godinama, a posebno učestalo tokom pandemije.

Tragovi koji ostaju iza aviona su kondenzacijski, a nastaju spajanjem ispuha mlaznih motora koji se miješa s atmosferom.

Na kraju članka Adams tvrdi kako je hrana kao oružje i poziv na općenarodno buđenje, što opet nije tačno i još jedna je Adamsova teorija zavere.

Kako smo napomenuli na početku naše ispravke teksta, u našem originalnom tekstu jesu stojale sve dezinformacije koje su navedene u analizi prtala raskrinkavanje.ba, da je današnja hrana otrov i stvorena je da nas ubije, kako se radi o depopulaciji ljudi, kako je Azodikarbonamid otrov i da nas truju iz vazduha, ni jedna od tih tvrdnji nije tačna i potrudili smo se u našem tekstu da je ispravimo.

Hrana koju konzumiramo prolazi sigurnosne testove od strane institucija da bi bila na tržištu. Ponovo, navodna istraživanja za koja ne možemo vidjeti rezultate, niti su recenzirana od strane naučne zajednice, ne možemo uzimati za ozbiljno, posebno ukoliko ona nisu ni rađena od strane stručnjaka/inja u tom polju, što Mike Adams svakako nije.

Sve tvrdnje koje su bile u ovom prvobitnom tekstu (da je današnja hrana otrov i stvorena je da nas ubije, kako se radi o depopulaciji ljudi, kako je Azodikarbonamid otrov i da nas truju iz vazduha) su zapravo ocenjene kao teoriju zavjere.

Nakon detaljne analize portala raskrinkavanje.ba uneli smo tačne informacije.Zahvaljujemo se raskrinkavanju.ba što nam njihovim tekstom ukazali na naše greške. Izvinjavamo se našim čitaocima.