okean, ekologija, zagađena voda
Shutterstock
okean, ekologija, zagađena voda, Foto: Shutterstock

Izveštaj VVF-a, koji podržava Ski, tvrdi da bi oporavak okeana takođe mogao da upumpa milijarde funti u ekonomiju do 2050. godine.

Ekolozi pozivaju na hitnu strategiju oporavka kako bi se pozabavila onim što nazivaju „hroničnim zdravljem naših mora“.

Izveštaj Svetskog fonda za prirodu (VVF), podržan od Ski's Ocean Rescue Campaign, poziva vladu i daje plan za obnavljanje morskih staništa do 2030. godine.

Takođe se kaže da bi obnavljanje britanskih mora moglo upumpati milijarde funti u ekonomiju do 2050. godine, donoseći hiljade novih radnih mesta i ogromne klimatske koristi.

Kampanja uključuje peticiju kojom se britanska vlada poziva da se obaveže na desetogodišnji plan oporavka okeana borbom protiv zagađenja, plastike, ribolova i klimatskih promena i štiteći najmanje trećinu mora UK.

Naša mora trenutno apsorbuju preko trećinu ugljenika u Velikoj Britaniji, što navodi ekologe da istaknu važnost brige o zdravlju mora.

„Naša su mora u nevolji“, rekla je Tanja Stil, izvršna direktorka VVF-a. „A izveštaj na kojem su Ski i VVF zajedno radili naglašava da uobičajeno poslovanje jednostavno nije opcija i da je okean previše važan za borbu protiv klimatskih promena.

okean, ekologija, zagađena voda, ugrožene životinje, Foto: Shutterstock

„Obnavljanjem naših mora, ono što takođe imamo je vrlo značajna korist u smislu podsticanja radnih mesta - navodi se da bi do 2050. moglo biti otvoreno do 100.000 novih radnih mesta, a britanskoj ekonomiji bi doprinelo 50 milijardi funti, ali što je najvažnije takođe će nam omogućiti da se borimo protiv klimatskih promena i obnavljamo zaista dragocene divlje životinje koje za nas neverovatne stvari rade “.

Izveštaj pod nazivom Value of UK Restored Seas procenjuje da manje od 1% morskih područja trenutno ima potpunu zaštitu.

Obalna erozija takođe uništava ključne morske navike sa 85% močvara i 95% grebena ostriga. Livade morske trave, sposobne da uhvate ogromne količine ugljenika, takođe su pretrpele pad od 90%, navodi se u izveštaju.

Ski Ocean Rescue i VVF sada traže od javnosti da postanu „okeanski heroji“ i igraju svoju ulogu u obnavljanju zdravlja naših mora.

Prema gospođi Stil, to bi moglo uključivati razmenu iskustava i ličnih slika provedenih na moru, uz pokazivanje podrške za oporavak okeana.

Rekla je: "Mislim da smo okeanski heroj i tražimo od ljudi da se uključe, podelite s nama neke od vaših okeanskih priča; vaši okeanski selfi - svi smo proveli neverovatnu količinu vremena pored mora."

okean, ekologija, zagađena voda, ugrožene životinje, Foto: Shutterstock

"Pomozite i prijavite se za našu peticiju; podržite ovu strategiju oporavka okeana. Potrebna nam je za budućnost."

Džeremi Daroh, izvršni predsednik Ski-a i ambasador VVF-a u Velikoj Britaniji rekao je: "Zdravlje naših okeana i klimatske promene neraskidivo su povezani. Od presudne je važnosti da ulažemo u pozitivna rešenja za oporavak okeana i klime koja će nam pomoći da se vratimo iz globalne krize na pravi način."

„Pre četiri godine Ski Ocean Rescue pokrenut je za borbu protiv zagađenja plastikom u našim morima, ali danas ovaj izveštaj naglašava koliko još treba učiniti da se spasu naši okeani i prepolovi klimatska vanredna situacija.“

Ski Ocean Rescue i VVF rade na obnavljanju velikih ponora sa ugljenikom i do danas su posadili preko milion biljaka morske trave.

Ski i VVF rade zajedno od 2009. godine u zajedničkoj misiji na rešavanju nekih od najhitnijih svetskih ekoloških problema, poput krčenja šuma Amazone, obnavljanja i zaštite okeanskih staništa i klimatskih vanrednih situacija.

BONUS VIDEO