Naručiš dve kafe, donesu ti jednu. Kada popiješ prvu, za drugu dobiješ kuću na moru!

Jutarnji list; D.K. | Razbibriga 2019-12-02 07:41:04 2019-12-02 07:41:04

Poslednjih godina brojni italijanski gradovi kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu na prodaju su stavili kuće i stanove za cenu šoljice kafe.

Shutterstock

Nakon što su vlasti Zungolije, Musomelije i Sambuke nekretnine davali za jedan euro, a Kamarata neke nudio i potpuno besplatno, ovoj skupini pridružio se i grad Bivona. Smešten na severnom delu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kao i ostali zbog vala iseljavanja beleži sve manji broj stanovnika.

- U poslednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika”, rekla je Anđela Kanizaro, savetnica za kulturu u Bivoni.

Za razliku od ostalih vlasti Bivona, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara u periodu od četiri godine. Takođe svima onima koji su spremni da za desetak oronulih kuća izdvoje veći iznos od 1 dolara vlasti su pripremile i paket poreznih olakšica.

- Želimo našem mestu da vratimo stari sjaj koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V - istakla je Kanizaro.

Iskustva kupaca

Iako većina ovih ponuda zvuči potpuno nerealno, svedočanstva ljudi koji su se odlučili na kupovinu jedne takve nekretnine govore suprotno.

Jedan od prvih kupaca kuće za jedan dolar u gradiću Musomeli bilo je francuski par Guihot. Kako navodi CNN, Morgane Guihot i njen suprug za ovu ponudu čuli su putem medija, ali nisu znali da se prilikom preuzimanja ključeva obvezuju i na renovaciju kuće.

- Iako u početku nismo znali da nekretninu moramo da obnovimo, to nam nije smetalo. Oboje smo umetnici i bavimo se restauriranjem, te smo većinu posla bez većih problema obavili sami – objasnila je Morgane Guihot.

Kuću u ovom malom gradiću za sada će koristiti isključivo za vreme godišnjeg odmora, ali ističu da upekos svim natpisima u medijima s procesom kupovine i prepisa nekretnine nisu imali nikakvih problema.

Nešto veći iznos za kuću u istom gradu izdvojio je belgijski biznismen Patric Jansen. Kako ističe, nije želeo kupiti potpuno staru nekretninu.

Expand player
Pogledajte više