Maja Tomić
Printscreen/Youtube
Maja Tomić

Printscreen/Youtube

Maja Tomić, Foto: Printscreen/Youtube

Nikoga ne osuđujem. Ni od kog ne tražim ništa osim odgovora na pitanja. Samo želim da znam ko sam. Imam li možda brata, sestru, oboje… Imam li u Sarajevu, Bosni i Hercegovini porodicu koja ni ne zna da postojim, počinje priču Maja Tomić Milosavljević.

Ona je kao nekoliko dana stara beba ostavljena u kartonskoj kutiji ispred dečjeg vrtića “Boško Buha” u središtu Sarajeva. Bilo je to pred kraj leta 1982. godine.

Njen plač privukao je ženu koja se nalazila u blizini. Videvši u kutiji dete, pozvala je policiju. Prvim pregledom doktora u bolnici Jezero utvrđeno je da je reč o zdravoj devojčici koja je najverojatnije rođena desetak dana ranije.

Doktori odredili rođendan

Maji je tako za datum rođenja upisan 7. avgust 1982. godine.

- Ceo svoj život rođendan slavim na taj datum, koji su odredili doktori u bolnici - nastavlja Maja, od čije životne priče zastaje dah, piše Vecernji.ba.

Do svoje 26. godine Maja je živela u uverenju kako su Sofija i Miloš Tomić njeni biološki roditelji. Pre gotovo trinaest godina Majin otac Miloš umire prirodnom smrću, a za Maju počinje razdoblje traganja za biološkim roditeljima. Naime, nekoliko dana nakon očeve smrti Maja je boravila u njegovoj vikendici kako bi pospremila stvari i složila papire.

- Sasvim slučajno zavukla sam ruku u jednu fasciklu i izvukla papir koji me je šokirao. Bilo je to rešenje o potpunom usvajanju koje je izdao Centar za socijalni ras Sarajevo - navodi Maja. Papir je držala u ruci, pročitala ga jednom. Pa u neverici još jednom. Zatim je pozvala supruga da ga i on pročita. Istina je.

- Prema ovom papiru, ti si usvojena - potvrdio joj je suprug i sam u neverici. Nastavili su da tragaju dalje po papirima kako bi našli još neki dokaz o Majinom poreklu.

- Pronašli smo samo otpust iz doma, rešenje o potpunom posvojenju i, zamislite, snimak mojih kukova - smeje se ova hrabra žena koja je po otpustu iz bolnice bila smeštena u Dečji dom “Ljubica Ivezić”. Prema dostupnoj dokumentaciji, u pomenutom domu Maja je boravila nepunih godinu dana pa su je 5. jula 1983. usvojili Sofija i Miloš, sarajevski bračni par koji nije mogao imati decu. Dobila je njihovo prezime Tomić, a ime Maja.

Sarajevo

Printscreen / Youtube

Sarajevo, Foto: Printscreen / Youtube

U knjizi rođenih, uz njezin matični broj, stoji ime Miloša i Sofije i nema nikakvih tragova o biološkim roditeljima. Sofija je umrla 1989. godine, a Maja i Miloš ostali su da živeti u Sarajevu, gdje su preživeli rat, i 1996. odlaze u Srbiju, u Beograd. Maja je tu završila školu, udala se i danas ima supruga Milana i sina Igora. Udajom je uzela i muževo prezime, tako da se preziva Tomić Milosavljević.

Specifičan beleg

U nadi da će odgovore na pitanja koja je muče dobiti u rodnom gradu, Maja je već nekoliko puta odlazila u Sarajevo. Njena priča završila je i na televiziji i u novinama, ali i dalje nije saznala identitet bebe iz kartonske kutije. S obzirom da Maja ima specifičan mladež na licu od samog rođenja, veruje kako su oni koji su bili uz nju morali znati za njega. Nakon emitovanja emisije Maji su se preko društvenih mreža javljale brojne osobe, neki da daju podršku, drugi s nemoralnim ponudama, neki su tvrdili da imaju trag, ali bi se vrlo brzo prestali javljati.

- Pre nekoliko godina javio mi se jedan čovek čija majka tvrdi da me je ona hranila u bolnici Jezero kad su me smestili tamo nakon pronalaska ispred pomenutog vrtića. Ta žena mi je rekla kako se tada po bolnici pričalo da sam dete nekog visokorangiranog političara ili doktora i da je medicinsko osoblje pridavalo poseban značaj brizi o toj bebi za koju je ona uverena da sam bila ja. Rekla je i kako su medicinske sestre donosile odeću i opremu od svoje djce kako bi ta ostavljena beba imala sve - govori nam Maja, ističući kako je reč o pričama za koje ne postoji dokaz. Ona je ovih dana odlučila ponovno da progovori u nadi da će neko prepoznati priču i pomoći joj da dođe do bioloških roditelja.
Od njih, kaže, ne traži ništa. Želi samo da zna razlog. Čak ih ne osuđuje.

- Da bih mogla bilo šta reći o tome, trebalobi da znam istinu, razlog zbog kojeg je majka ostavila dete. Možda moj otac ni ne zna da postojim - rekla je Maja uverena da neko u Sarajevu vrlo dobro zna njeno , piše Vecernji.ba.