VERSKI SUKOB U ČEŠKOJ! Najmanje religiozna zemlja u Evropi NE ŽELI kip Device Marije u centru Praga! Razlog će vas ZAPREPASTITI

Planovi da se u središtu Praga ponovno podigne pozlaćeni kip Device Marije na vrhu, izazvao je verske kontroverze u Češkoj, evropskoj zemlji s najmanje religioznih. Skup katolika i istorijskih entuzijasta nada da se da će podignuti repliku izvornog spomenika, podignutog 1650. i srušenog 1918., na njegovoj izvornoj lokaciji, središnjem trgu praškog starog grada.

Prag Reka Vltala
Prag, reka Vltava, Foto: Shutterstock

 

* Češka je najmanje religiozna zemlja Evrope

* Još uvek su snažne rane i gorko sećanje na verske ratove između katolika i protestanata koji su se odvijali i na njenom tlu 

* Od 10,6 miliona stanovnika, čak se 8,6 miliona njih izjašnjavaju kao ateisti

- Onoga dana kada se spomenik podigne, znaćemo da je došlo do pomirenja - kaže vajar Petr Vana, autor replike.

Nedugo nakon pada komunizma 1989., katolici i grupa istoričara osnovala je "Savez za obnovu Marijanskog spomenika". Vana je izabran za autora i proveo je dve naredne decenije radeći na projektu.

Na izvornom spomeniku visokom 15 metara, podignutom 1650., stajala je pozlaćena Devica Marija baroknog skulptora Jana Bendla. Bio je to spomenik u čast praškim braniteljima protiv nadiruće protestanstke švedske vojske na kraju Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.).

No, u očima običnih Čeha taj je spomenik bio simbol nasilne habsburške rekatolizacije zemlje koja se ponosila verskim reformatorom Janom Husom, spaljenim kao jeretikom 1415.

GLAVA SE OTKOTRLJALA NIZ ULICU Ćerka odrubila majci glavu, pa se sama prijavila! Policija zatekla prizor koji proganja, 25-godišnjakinja ispričala najgore o sebi (FOTO)

Prag
Prag, Foto: Profimedia.rs

Trećeg novembra 1918., samo nekoliko dana nakon što je Čehoslovačka stekla nezavisnost od umiruće Austro-Ugarske, svetina predvođena anarhistom Frantom Sauerom srušila je spomenik uzvikujući "Dalje od Beča, dalje od Rima".

Mnogi Česi tada su okrenuli leđa Katoličkoj crkvi, a još više ih je to učinilo tokom komunističkog režima od 1948. do 1989.

Vernici su sada u Češkoj manjina. Od 10,6 milona stanovnika, 8,6 miliona njih se izjašnjava kao ateisti ili se na popisima stanovništva ne žele izjasniti o veri, prenosi Jutarnji list.

BEZ SRAMA! Hrvati na svojim plažama - DERU! Na suludi način turistima izbijaju novac iz DŽEPA!

Prag
Prag, Foto: Profimedia.rs

- Taj spomenik je bio simbol verske netolerancije - kazao je jedan od protivnika projekta Jan Vano.

Drugi, Zdenek Zacpal, kaže da je spomenik "ciničan" jer je bio podignut nedaleko od mesta gde je pogubljeno 27 protestanata u junu 1621. godine.

Obnova spomenika trenutno je zapela u birokratskim zavrzlamama. Iako aktivisti imaju građevinsku dozvolu koja ističe u julu, gradske vlasti kažu da nemaju lokacijsku. Vana kaže da se s njima u gradskom veću prepiru i ne znaju kome bi se pre obratili.

STRAVIČNA NESREĆA NA POKRETNIM STEPENICAMA Žena propala kroz metal! Mehanizam joj otkinuo levu nogu do kolena, na desnoj teške povrede (FOTO)

Devica Marija
Devica Marija, Foto: Profimedia

Oni su nekoliko puta pokušali podići ploče kojima je popločen trg i početi gradnju, ali su ih u tome sprečili komunalni redari čiji je kombi sada neprestano parkiran uz nesuđeno gradilište.

- Nedostaje nam samo jedan komad papira. Nadam se da ćemo ga uskoro imati i da će radovi početi - kazao je Vana.

U međuvremenu, do konačne odluke, Vanina 60 tona teška skulptura čeka u delovima na brodu usidrenom na Vltavi pokraj centra grada.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje Kosova?

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi