Momo Ćirić
RINA
Momo Ćirić

RINA

Momo Ćirić, Foto: RINA

U srpskom narodu vlada običaj, da oni koji se upokoje dobiju svoj spomenik, zahvljajući kome zauvek ostavljaju svoj trag u vrmenu. Međutim, ono što je normalno za ljude, nije svakidašnje za životinje, ali jedan Valjevac iz sela Brđani, odlučio je da večno kameno uzglavlje ostavi i svojoj keruši. Momčilo Moma Đirić, povratnik iz Švedske, svoju ljubav prema psu dokumentovao je na najneobičniji način u Srbiji.

"Kasandra je sa nama u kući bila oko pet godina, odavno nas je napustila, a ime je dobila upravo po glavnom liku iz istoimene serije, koja je tada u Srbiji bila izuzetno popularna. Nije bila rasno kuče, već onaj običan seoski pas, ali je bila nadasve pamtena, verna i izuzetno prvržen kućni ljubimac, gledali smo je kao člana porodice", kaže Momo za RINU.

Momo je Kasandru našao pored puta, kao štene i doveo kući. Odgajio je od pola kile mesa i zato mu je izuzetno teško palo kad je video da je bolesna. Vodio ju je kod veterinara, ali video je da joj nema spasa.

"Uvek bi nas ispraćala i dočekivala na vratima. Dan kad je uginula i danas vrlo dobro pamtim. Tražio sam je po celoj kući i našao skrivenu isped stepenica kako leži i već tada sam znao da ću joj napraviti spomenik, da je sahranimo i da možemo to mesto i da obiđemo. Kod obližnjih kamenorezaca sam odneo sliku i rekao šta želim da uradim, oni nisu verovali i pokušali su da me odgovore od te ideje, ali ja se nisam dao razuveriti i posle nekog vremena, naša Kasandra je dobila svoj spomenik", priča Momo.

Meštani sela Brđani sa odobravanjem gledaju na ovaj Momov potez, jer najbolje pokazuje kolika međusobna ljubav može biti između čoveka i psa. Seosku kerušu je u domu Ćirića zamenio zlatni retriver po imenu Baltik, a Valjevac kaže da će i ovaj kućni ljubimac ukoliko za to dođe vreme, dobiti svoj spomenik - pored Kasandre.

Pročitajte još: