Kraljica Elizabeta i princ Filip
Printscreen/ Instagram
Kraljica Elizabeta i princ Filip

Printscreen/ Instagram

Kraljica Elizabeta i princ Filip, Foto: Printscreen/ Instagram

Princ Filip i kraljica Elizabeta II bili su u braku više od 70 godina, sve do prinčeve smrti 9. aprila. Njihova veza je preživela uprkos mnogim olujama i skandalima, čiji je junak bio Filip. Britanska štampa zamerala je aristokrati zbog ljubavi prema luksuzu, zabavama i lepim ženama. Bilo je glasina o navodnim prinčevim preljubama, ali kraljica nikada nije sumnjala u ljubav svog supruga.

Elizabeta II se zaljubila u Filipa na prvi pogled. Njihovu ljubav prekinula je prinčeva smrt - potvrdila je Bakingemska palata.

Tada je imala 13 godina i nije znala da se mladi aristokrata nije pojavio u njenom životu bez razloga. Rođak kralja Džordža (Elizabetinog oca), admiral Luis Mauntbatten, skovao je zaveru kako bi vratio slavu porodici Mountbatten. Brak Filipovog nećaka sa naslednikom britanskog prestola trebao je da mu pomogne.

Iako je Filip bio nevoljan da to učini, podlegao je stričevom pritisku i pisao Elizabeti, pri čemu joj je svako pismo peklo srce. Kada je roditeljima saopštila da će se udati za njega, bili su šokirani. Iako je Filip bio određenog porekla (majka mu je bila praunuka kraljice Viktorije), bio je relativno siromašan, nije imao imovine, novca, a sestre su bile supruge visoko rangiranih nacista. Pored toga, delovao je previše „sirov“.

Pokušali su da odvrate Elizabetu od ideje, ali su na kraju pristali na venčanje. Međutim, postavili su jedan uslov: mladi su morali da sačekaju dok Elizabeta ne napuni 21 godinu. Svečana ceremonija održana je 20. novembra 1947. Na fotografijama tog dana mlada Elizabeta blista i s ljubavlju gleda svog voljenog Filipa. Neposredno pred venčanje dobio je od kralja Džordža VI brojne titule, uključujući i vojvoda od Edinburga. Elizabetin otac je takođe naredio da se zet zove „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo“.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip

EPA/JIM YOUNG

Kraljica Elizabeta II i princ Filip, Foto: EPA/JIM YOUNG

Iz ljubavi prema Elizabeti, princ Filip je prestao da puši

Prema „Vaniti Fair-u“, Filip je ostavio cigarete nakon venčanja. Znao je da je Elizabeta mrzila ovu naviku svog oca, i upravo je on doveo do prerane kraljeve smrti 1952. godine i dolaska na presto njegove ćerke. Tada se njena bračna idila završila. Monarhija se tresla u temeljima, a stranke nepovoljne za mladu princezu činile su sve da spreče njeno krunisanje.

Pritisak je na Elizabeti izvršen iskorišćavanjem njene najslabije tačke - ljubavi prema Filipu. Optužena je za nemačko poreklo supruga i njegove porodične veze sa nacistima. Izvršen je pritisak da se ograniči Filipova uloga u odlučivanju o budućnosti dvora i monarhije zbog zemlje. Elizabeta je podlegla, pa stoga Filip nije dobio kraljevsku titulu ili bilo koju značajniju funkciju. Takođe mu nije bilo dozvoljeno da nastavi karijeru u mornarici. To ga je nateralo da se uporedi sa „ništa više od proklete amebe“. Rugao se da je jedini čovek u zemlji koji nije imao pravo ni da imenuje sopstvenu decu.

Grofica, zvezda i poznata ličnost

Filipova gorčina stvorila je napetost u njegovom odnosu sa Elizabetom. Nakon svađa, istrčao bi iz njihove spavaće sobe zalupivši vrata i odlazio na divlje zabave u društvu svog najboljeg prijatelja i sekretara Majka Parkera. Kada je njegova supruga saznala da je bio neveran, a zatim zatražila razvod, skandal je pogodio i Filipa. Tabloidi su to samo čekali, počeli su da pišu o navodnim prinčevim ljubavnim vezama, ali niko nikada o tome nije izveo dokaze.

Filipu su se, između ostalih, povezivali i sa Petom Kirkvoodom - britanskom pozorišnom i filmskom glumicom koja je umrla 2007. godine, a koju je upoznao 1948. godine nakon predstave. Kad se zavesa spustila, otišao je do njene garderobe da pokaže svoje divljenje. Zatim su sutradan izašli zajedno na večeru, ples i doručak. Što je najvažnije, Kirkvood je do kraja svojih dana govorila da je s princem imala samo prijateljstvo.

Bilo je glasina i o njegovom bliskom prijateljstvu sa Suzan Barantes, majkom Sare Ferguson, i TV voditeljkom Kejt Boile, koja bi ga pratila na divlje zabave. Jednom je TV zvezda priznala da se nekoliko puta srela sa kraljičinim suprugom, ali je negirala izveštaje o njihovoj aferi. Penelope Knatchbull, grofica Mountbatten od Burme, takođe je optužena za prisne kontakte sa Filipom. Kao dokaz, tabloidi su predstavili zapise svojih preslušanih telefonskih razgovora, tokom kojih su razgovarali o najintimnijim stvarima, odnosno nevoljama u braku Karol i Dajane. Grofinja svekrva je, međutim, ponovila da ih je ujedinilo samo prijateljstvo koje se završilo Filipovom smrću. "Filip je čovek koji uživa u društvu atraktivnih, inteligentnih mlađih žena. Ima posebne prijatelje poput Penni.