pleme, afrika, indija
Shutterstock
pleme, afrika, indija

Shutterstock

pleme, afrika, indija, Foto: Shutterstock

Istraživači procenjuju da na ostrvu Severni Sentinel živi između 50 i 400 ljudi, s tim što verovatno ima mnogo više muškaraca nego žena. O njihovom jeziku i poreklu zna se vrlo malo, jer odbijaju bilo kakav kontakt sa ostatkom sveta. Smatra se da su pre 60.000 godina došli iz Afrike i da žive od lova i sakupljanja plodova, a poznati su po tome što su spremni da ubiju svakoga ko im se previše približi.

Većinu stvari o andamanskim plemenima prvi je izneo čuveni venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo, koji je i napomenuo da su neprijateljski nastrojena prema strancima. Iako ne postoje dokazi o tome da su bili, ili da i dalje jesu ljudožderi, sasvim sigurno su ostavili utisak na svakoga ko je stupio u bilo kakav kontakt sa njima. Najraniji zapis o nekoj vrsti interakcije vezane za Sentinelce datira iz 1771. godine, kada je britanski geometar Džon Riči uočio vatru na ostrvu. Više od 90 godina kasnije, indijski trgovački brod Niniva nasukao se na njega. Članove posade napali su pripadnici agresivnog plemena, a uspeli su da prežive zahvaljujući tome što ih je spasila Kraljevska mornarica.

Tokom kasnih 1800-ih, britanski istraživač Moris Vidal Portman poslao je nekoliko ekspedicija na Severni Sentinel, kako bi saznao što više informacija o njemu. Tako je došlo do otkrića nekoliko puteva i sela, pa čak i do toga da je nekoliko Sentinelaca oteto. Posle nekog vremena, zarobljenici su se razboleli, a njih dvoje je umrlo, jer im je imunitet bio previše slab da bi se izborio sa infekcijama modernog sveta. Britanci su preostale osobe poslali nazad na ostrvo, a dali su im i razne poklone, ne bi li time zadobili njihovo poverenje i uspostavili komunikaciju sa njima.

Tokom godina, mnogi brodovi su se nasukali na Severni Santinel, s tim što su neki ljudi preživeli, a neki ne. Kasnije su svi izbegavali da mu se približavaju, ali su, međutim, dva ribara dana 26. januara 2006. godine, odlučila da pecaju u njegovoj blizini tokom noći. Obojica su završila tragično – ubijena su od strane pripadnika plemena i najverovatnije pokopana u pesku.

Indijci su pokušali da dođu do njihovih tela kako bi ih predali porodicama, ali u tome nažalost nisu uspeli, budući da su bili zasuti strelama. Time je strancima po ko zna koji put dato do znanja da su nepoželjni, pa je ostrvo, koje nikad nije istraženo, sada zabranjeno turistima i brodovima iz razumljivih razloga.

BONUS VIDEO