Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Na današnji dan 1999. godine, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time je okončan vazduhoplovni napad NATO na SRJ, a na Kosovu su, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a. Sa povlačenjem vojske i policije, sa Kosova su počeli masovno da odlaze Srbi i Crnogorci.

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji, bili su, u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović. Za jedne je Kumanovski sporazum dokaz kapitulacije, za druge dokument mira, neki ga gledaju kao istorijski sporazum, a šta je ovaj dokument zaista značio našoj zemlji, i danas je predmet polemike.

Prema izveštajima medija, više od 2.000 ljudi je ubijeno, a oko 5.000 ranjeno u napadu NATO na SR Jugoslaviju, koje je počeo 24. marta. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.