tramp, putin, vanzemaljci
Shutterstock/wikipedija
 Foto: Shutterstock/wikipedija

To je stara zagonetka. S obzirom na veliku verovatnoću da živimo u neverovatno masivnom i naseljenom univerzumu, zašto nismo dobili nikakav kontakt?

Objašnjenja se kreću od malo verovatnih (vanzemaljaca uopšte nema) do zastrašujućih (rafali gama zraka koji uništavaju civilizacije suviše su česti da bi omogućili da se složeni život razvije i uspostavi kontakt sa drugim svetovima).

Nova teorija otvorila je još jednu mogućnost da objasni zašto vanzemaljci na nekim planetama možda nisu istraživali svemir, a kamoli svoje galaksije: Možda su zarobljeni na svojoj matičnoj planeti, nesposobni da ikad pobegnu iz njene atmosfere.

Da bismo izašli iz sopstvene planete, moramo da se krećemo brzinom od oko 11 kilometara u sekundi (skoro 7 milja u sekundi), odnosno 40.270 kilometara na sat (25.000 milja na sat). To je naša brzina bekstva. Zbog toga nam je potrebna enormna količina goriva da bismo napustili planetu, a kamoli poneli značajan tovar.

Samo pogledajte bilo koje lansiranje rakete da biste videli koliko je goriva u pitanju.

Ova nova teorija, dostupna na Arkivu , sugeriše da su vanzemaljci suočeni sa jačom gravitacijom od nas i možda uopšte neće moći da napuste svoju planetu zbog ogromne količine napora koji bi morali da generišu da bi to učinili. Možda je samo izvan domena mogućnosti.

Studija, Majkla Hipkea, istraživača povezanog sa opservatorijom Soneberg, sugeriše da lansiranje raketa postaje sve skuplje u pogledu goriva kako gravitacija raste. Do trenutka kada pogledate planete super-Zemlje 10 puta veću od naše mase, studija sugeriše da hemijske rakete više neće biti u stanju da izvedu vanzemaljce u svemir, jer bi im bila potrebna količina raketnog goriva ekvivalentna masi najveće piramide u Egiptu.

To ne bi samo stvaralo probleme vanzemaljcima u smislu napuštanja matične planete i istraživanja, već bi moglo značiti da nisu u stanju da napreduju tehnološki kao mi.

"Na masivnijim planetama svemirski letovi bili bi eksponencijalno skuplji", rekao je Hippke za Space.com . "Oakve civilizacije ne bi imale satelitsku TV, mesečevu misiju ili svemirski teleskop Hubble“.

Bez ovih mogućnosti i bez globalne satelitske komunikacije ili svemirskih teleskopa koji bi pomogli u otkrivanju drugih planeta, možda vanzemaljci ne bi mogli da dođu do faze u kojoj mogu izvodljivo da stupe u kontakt sa drugim svetovima.

Iako ova nova teorija ne isključuje vanzemaljce koji stupaju u kontakt, oni bi mogli biti sa manjih planeta, sličnijih našoj, na primer, sugeriše da bi vanzemaljcima koji žive u većim svetovima bilo neverovatno teško da stupe u kontakt.