bolnica, korona
pixbay
bolnica, korona

pixbay

bolnica, korona, Foto: pixbay

Bivša modelsica kojoj je potrebna 24 časa briga nakon što je pojela perecu od putera od kikirikija, dodeljeno je 21,5 miliona funti.

Šantel Giacalone preklinjala je svoju prijateljicu „ne daj mi da umrem“ onog trenutka kad je shvatila da ima alergijsku reakciju jer joj se grlo zatvorilo i nije mogla da diše.

27-godišnjakinja, za koju se ne očekuje da će živeti više od 55 godina, od tada je ostavljena u krevetu u trpezariji roditeljskog doma, a mama je treba hraniti kroz sondu i kupati.

Za komunikaciju koristi računar za oko, prenosi Las Vegas Reviev-Žurnal.

Šantel je bila u Las Vegasu u februaru 2013. godine na kongresu kada joj je njena prijateljica Tara Retes ponudila smrznuti jogurt sa posutim perecama.

Šantel koja nije znala težinu svoje alergije rado je prihvatila, i ne znajući da perece sadrže puter od kikirikija. Kada je nešto kasnije uzela zalogaj , dve prijateljice su shvatili da sadrži alergen. Mahnito je nazvala oca i rekla: "Teško dišem".

Njen otac joj je rekao da se dočepa Benadrila i odmah potraži medicinsku pomoć.

„Mogao sam da čujem u njenom glasu da se uspaničila“, rekao je Džak Giacalone (70) porotnicima. „Nikada se posle nisam čuo s njom.“

Retes se prisetila kako se, dok su trčali ka medicinskom šatoru, okrenula svjoj prijateljici koji se bori za život i shvatila da nema vremena za Benadril jer joj se grlo zatvorilo i izgledala je crno-plavo.

Kristian Morris, zastupajući porodicu u tronedeljnoj građanskoj parnici, rekao je da je Šantelov mozak ostao bez kiseonika zbog osoblja iz MedicVesta kojem nedostaje IV epinefrin, adrenalinski tretman za teške alergijske reakcije.

Umesto toga, u torbama su imali intramuskularni epinefrin koji su davali Šantel.

Porota je čula kako je, prema svedočenjima, zdravstveni okrug Južne Nevade zahtevao IV tretman - koji uključuje lek čija je cena bila 2,42 dolara (1,76 funti), a osnovala ga je radna grupa na kojoj sedi MedicVest.

Porota je porodici dodelila 29,5 miliona dolara, uprkos tome što je MedicVest poricao bilo kakvu nezakonitost i tvrdio da je Šantelina reakcija bila neizbežna zbog njene osetljivosti na kikiriki.