ajkula, more, ronioc
Instagram pr.screen
ajkula, more, ronioc

Instagram pr.screen

ajkula, more, ronioc, Foto: Instagram pr.screen

Pre deset godina, Lisa Mondi iz Port Stivensa u Australiji, napadnuta je dok je surfovala na dasci u blizini obale Džimis, prenosi "RTS".

Pala je s daske u vodu, kada je na nju nasrnula ajkula dugačka oko četiri metra. Lisa se tog iskustva i dalje jasno seća, kako kaže - "kao da je bio juče".

- Došla je odjednom iz dubine, vrlikom brzinom. Moja ruka bila joj je odmah uz glavu. Otvorila je čeljusti, u suštini gledala sam joj u grlo - ispričala je Lisa.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lisa Mondy (@lisa.mondy)

Pošto me je zgrabila, nastavila je da pliva sa mojom rukom u zubima, povela me je sa sobom", rekla je Lisa.

Ipak, u trenutku kada je "stisak popustio", Lisa je uspela da pobegne i ispliva na površinu vode. U akciji spasavanja učestvovao je i helikopter kojim je prevezena u bolnicu Džon Hanter.

Provela je čak 16 sati na operaciji. Sećanja na stravični napad i iskustvo blizine smrti, i dalje je prate. Tz su i fizičke posledice. Lisa Mondi još nema punu funkciju leve ruke i ima ožiljke na licu, vratu i nadlaktici.

Nakon što je pretrpela takvu životnu traumu, poslednje što biste pomislili je da bi Lisa počela da radi na zaštiti vrste životinja koja ju je napala. Lisa je to upravo i učinila i danas je aktivista "u misiji spasavanja morskih pasa".

Mreže koje se postavljaju kao zaštita za kupače na plažama širom Australije svake godine ubiju na stotine morskih životinja, uključujući i ugrožene vrste. Lisa upravo lobira protiv takvih mera i bori se protiv lova velikih belih ajkula, koje u većini primorskih zemalja imaju status zaštićene životinje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lisa Mondy (@lisa.mondy)

Nedavno se u toj misiji, udružila sa morskim biologom iz Njukasla Robom Kararom, koji je dizajnirao maskirno odelo za plivanje i dasku za surfivanje, kako bi kupači i surferi bili manje uočljivi u vodi, i kako ih ajkule teže uočile.

Na dan obeležavanja desete godišnjice napada, Lisa je sebi poklonila tetovažu i to u vidu - ajkule. Kaže da se oseća srećnom što je ostala živa i da je iz traumatičnog iskustva uspela da izvuče nešto pozitivno, a to je upravo borba za zaštitu ove jedinstvene životinje.

Velika bela ajkula može biti duga i više od šest metara, a njen životni vek se procenjuje na oko 70 godina. Nema neprijatelja u prirodi, osim orke (kita ubice). Može da pliva i na dubinama od 1.200 metara. Pored riba i delfina, voli da lovi i foke, vidre, ptice...