Svici sa mrtvog mora, bakarni svici, drevni spisi
Shutterstock
Svici sa mrtvog mora, bakarni svici, drevni spisi

Shutterstock

Svici sa mrtvog mora, bakarni svici, drevni spisi, Foto: Shutterstock

Ovo je jedan od zapisa nađenih u pećinama kod Mrtvog mora. U njemu se govori o velikoj količini blaga rasutoj po Bliskom istoku. Svitak je nastao u I veku nove ere i u njemu se spominju zlato, srebro, novčići i posude. Naučnici nisu pronašli ništa od navedenog blaga, ali to ne znači da možda nije nađeno još davno.

Misterija koja opseda umove arheologa širom sveta je skriveno blago na teritoriji Zapadne obale koja je pod upravom Izraela. Maštu je potpirio drevni bakarni svitak. Pronađen je u blizini Mrtvog mora, u antičkom nalazištu Kumran pedesetih godina prošlog veka. Natpis do danas još uvek nije u potpunosti dešifrovan, ali su kripteri koji poznaju drevni hebrejski uvereni da može da bude ključ do skrivenog zlata i srebra. Veruje se da sam početak teksta govori:

„U tvrđavi koja je u dolini Aćor, četrdeset lakata ispod tla na Istoku sedi sanduk novca.“

Šezdesetih godina prošlog veka se spekulisalo da je vrednost blaga bila oko milion dolara. Današnja vrednost bi bila nešto manja od devet miliona. Naučnici su navodno pet godina pokušavali da smisle idealan način kako bi videli sadržaj koji se krio u svitku od bakra. Pošto je bio veoma krt, odlučili su da ga pažljivo iseku deo po deo, koristeći specijalnu minijaturnu testeru.

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li ovo bogatstvo zaista postoji i gde se tačno nalazi. Ljudi otvorenijeg uma veruju da je u vreme Rimskog carstva lokalno stanovništvo udružilo snage i budžet, pa su svu dragocenu imovinu sklonili na sigurno kako bi bile van domašaja Rimljana. Ukoliko bi ovo bogatstvo ugledalo svetost dana, postalo bi predmet sukoba.

Dok jedni veruju da su blago sakupi žitelji, drugi da je pripadalo mitskom kralju Solomonu, treći tvrde da je ono samo delić trezora vitezova templara koji su ga sklonili na sigurno.

Slične vesti: