Mešanac Maks dočekuje i teši pacijente

alo.rs | Razbibriga 2016-06-28 16:47:42 2016-06-28 16:47:42

Kliničko-bolnički centar u Rijeci već 16 godina brine o mešancu Maksu koji dočekuje i teši sve pacijente koji dođu u bolnicu.

Profimedia

"Maks je divan, umiljat pas kog odmah svi zavole. Sve ove godine nikad s njim nismo imali problema, naprotiv, mnogima je svojom nežnošću olakšao boravak u bolnici, baš kao neki humanitarac", kaže za “kućnog” ljubimca KBC-a Sušak zaposleni u tehničkom odeljenju Vladimir Lerga (65).

Nežni šesnaestogodišnji mešanac s godinama je postao svojevrsna “maskota” riječke bolnice. Tu je još od davne 2000. godine, kad su ga radnici, koji su tada vršili radove na terenu tik do bolnice, još kao štene našli u šahtu na železničkoj stanici. Sažalili su se nad njim i uzeli ga k sebi. Brzo se pitomi Maks sprijateljio sa svima, a kad su radnici završili posao i napustili teren, psa je udomila bolnica. Radnici su mu pribavili potrebnu dokumentaciju i redovno ga vakcinišu.

- O njemu su se brinuli svi, a najprivrženiji mu je bio naš pokojni radnik Ante. Kad je on preminuo, omiljen sam mu postao ja, iako on voli baš sve ljude. I svi ga maze i paze. Sve do prošle godine svaki dan smo išli u duge šetnje, a noći je provodio u kućici iza bolnice koju smo mu sagradili. Ali, sad je već star, ne vidi i ne čuje dobro, teško hoda, pa se kreće samo oko bolnice. Slično kao ja - kaže za 24sata.hr brižni Lerga koji u bolnici radi dugih 28 godina.

Maks dočekuje i ispraća pacijente i posetioce ispred ulaza u bolnicu, a obožavaju ga svi, od tehničkog osoblja, kuvarica, lekara pa do pacijenata.

- Bio sam ovde na nekoliko operacija i terapija i svaki put kad bih izašao ispred bolnice da protegnem noge, došao bi on da se pomazi. Kao da me tešio i moj boravak ovde pokušao da učini lakšim - kaže jedan od pacijenata.

Expand player
Pogledajte više