Korona
EPA/SERGEI CHIRIKOV
Korona

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Korona, Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Oko 80 odsto okeana ostaje neispitano, što znači da je puni potencijal mora kao izvora leka još uvek nepoznat. Okean se vekovima smatrao izvorom lekova, ali naučnici kažu da je za njegovu efikasnu upotrebu potrebno više resursa. Zbog toga je nedavno pokrenuta inicijativa „Dekada okeanske nauke za održivi razvoj“ (DOSSDUN) koja pomaže u rešavanju potreba za istraživanjem mora, piše Euronjuz.

Prema lideru inicijative Vladimiru Rjabinu, okean bi mogao da nam pomogne da nađemo lek za brojne bolesti, uključujući one izazvane novim koronavirusom. „Okean nam može pomoći da stvorimo neka jedinjenja koja su u stanju da unište otpor bakterija na antibiotike“, kaže dr Rjabin.

Međutim, naučnicima je nesumnjivo potrebno više vremena da bi pravilno istražili potencijal okeana. Jedan od najvažnijih faktora koji usporava dalja istraživanja mora je naše nerazumevanje onoga što uopšte postoji u vodi .

„Znamo tako malo da nemamo pojma šta bi tamo moglo biti otkriveno“, rekao je Rjabin.

okean, ekologija, zagađena voda, ugrožene životinje

Shutterstock

okean, ekologija, zagađena voda, ugrožene životinje, Foto: Shutterstock

Iako je i dalje sumnjičav da li u okeanu može postojati pravi lek za covid-19, on veruje da bi morski život mogao „pružiti značajnu i višestruku pomoć“ u borbi protiv virusa. "Zbog toga moramo medicinskim istraživanjima okeana dati razmere koje zaslužuju. Ali trebaće nam puno vremena koje možda nismo imali do sad", rekao je dr Rjabin.

Profesor Alan Deidun sa Univerziteta na Malti i trenutni ambasador okeana na Malti deli ovo mišljenje. Upitan da li veruje da lek za bolesti poput covid-19 može ležati na dnu okeana, odgovorio je: „Potencijalno da, ali proces je dugotrajan, pa ako započnemo sada, verovatno možemo pronaći lek za buduću pandemiju koja će se pojaviti u narednim godinama “.

Profesor Deidun naglašava potrebu za većim ulaganjima u istraživanje mora ako kao ljudi zaista želimo da shvatimo potencijal okeana. „Uporedite statistiku u kojoj je 80 procenata okeana još uvek neiscrtano i neistraženo, sa više od 99,9 procenata Mesečeve površine i 95 procenata Marsove površine“, kaže Deidun.

Prema profesoru, potrebno je više ulaganja u istraživanje mora, posebno u pogledu razvoja infrastrukture i izgradnje kapaciteta . U tom slučaju, čovečanstvo bi zapravo moglo u potpunosti iskoristiti okean i sprečiti smrt od niza bolesti.

Naša preporuka