Obama
Bela kuća/Pit Suza
Bela Kuća Vašington , Foto: Profimedia

Jedan od kandidata na predstojećim izborima za predsednika SAD Pit Butidžedž (37) ne samo što bi mogao da postane najmlađi predsednik u istoriji te zemlje, već i prvi predsednik koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a on sam ističe da veruje da ne bi bio prvi gej predsednik.

Mohamed Morsi

Profimedia

On je u intervjuu za televizijski HBO kanal, upitan o kritikama da je "premlad, previše liberalan i previše gej" da bi bio prvi čovek države, odgovorio da će objasniti gde želi da vodi državu, prenosi CBS njuz.

- Ljudi će birati osobu koja će biti najbolji predsednik. I imali smo odlične predsednike koji su bili mladi, imali smo odlične predsednike koji su bili liberalni. Pretpostavljam da smo verovatno imali odlične predsednike koji su bili gej - odgovorio je Butidžedž.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Prema njegovim rečima, gotovo je izvesno da je i pre njega bilo gej predsednika, ali da to nisu otvoreno pokazivali i da su svi sem dvojice bili venčani sa ženama.

Prema studiji pravnog fakulteta u Kaliforniji iz 2018. godine, u SAD je 4,5 odsto populacije LGBT populacija.

- Moj gej radar ne radi tako dobro u sadašnjosti, a kamoli retroaktivno. Ali može samo da se pretpostavlja da je to slučaj - rekao je Butidžedž.

Butidžedž, koji je inače gradonačelnik grada Sauf Bend u Indijani, deklarisao se kao homoseksualac 2015. godine, pre nego što je drugi put izabran za gradonačelnika.

Kako se navodi, on je u braku sa nastavnikom u srednjoj školi Čestenom Glezmanom, koji će postati prvi džentlmen ukoliko Butidžedž pobedi na predsedničkim izborima.