Masivna stena, al nasaa, saudijska arabija
Facebook pr. sc.
Masivna stena, al nasaa, saudijska arabija

Facebook pr. sc.

Masivna stena, al nasaa, saudijska arabija, Foto: Facebook pr. sc.

Megalit je otkrio Čarls Huver 1883. godine i od tada je on predmet rasprave među stručnjacima koji dele mišljenja o njegovom poreklu. Stena je u savršenom balansu, poduprta sa dve osnove, i sve ukazuje na to da je u nekom trenutku možda obrađivana izuzetno preciznim alatima. Nedavna arheološka otkrića pokazuju da je region u kome se nalazi stena bio naseljen još od bronzanog doba, koje datira od 3000. pne do 1200. pne.

2010. Saudijska komisija za turizam i nacionalno nasleđe objavila je otkriće još jedne stene u blizini Tajme, sa hijeroglifnim natpisom faraona Ramzesa III. Na osnovu ovog otkrića, istraživači su pretpostavili da je Taimat mogla biti deo važnog kopnenog puta između obale Crvenog mora i doline Nila.

Neki istraživači predlažu prirodna objašnjenja za misteriozni rez. Jedno od najprihvaćenijih je da bi se pod malo pomerio ispod jednog od dva nosača i stena bi se slomila. Druga hipoteza je da bi to moglo biti od vulkanskog nasipa ili od nekog slabijeg minerala koji se očvrsnuo.

Drugi veruju da bi to mogla biti stara pukotina pod pritiskom koja je gurnuta u drugu ili da bi to mogla biti stara linija raskida, jer kretanje rasjeda generalno stvara oslabljenu zonu stene koja relativno lakše erodira od okolne stene.

Ali to je, naravno, samo nekoliko među mnogim teorijama. Ono što je sigurno je da je ovaj izuzetno precizan rez, koji deli dva kamena, uvek postavljao više pitanja nego odgovora.

Arheolozi su takođe otkrili klinopisne natpise, koji možda potiču iz 6. veka pre nove ere u gradu oaze. Zanimljivo je da se u to vreme vavilonski kralj Nabonid povukao u Tajmu radi bogosluženja i traženja proročanstava, poverivši vladavinu Vavilona sinu Belsazaru.

Region je takođe bogat istorijom, pominjan je nekoliko puta u Starom zavetu, pod biblijskim imenom Tema, jedan od sinova Ismaelovih.