Ljudmila
Printscreen/Youtube
Ljudmila

Printscreen/Youtube

Ljudmila, Foto: Printscreen/Youtube

Serija "Černobilj" o jednoj od najvećih katastrofa u istoriji čovečanstva oborila je rekorde gledanosti i dobila brojna priznanja.

Među likovima koji su nastali po ljudima iz stvarnog života je i Ljudmila Ignatenko, supruga vatrogasca koji je poginuo u eksploziji u nuklearnoj elektrani.

Ona je u velikom intervjuu BCC rekla da nije dala tvorcima serije da koriste njen lik, kao i da joj je popularnost serije stvorila probleme jer su je mediji maltretirali.

Opsedali su me nepoznati ljudi

- Osećala sam se uznemireno kada sam saznala da je i moj lik u seriji. Opsedali su me nepoznati ljudi. Došlo je do toga da su novinari stavljali nogu među ulazna vrata mog stana kako ne bih mogla da ih zatvorim i snimali me - ispričala je udovica černobilskog vatrogasca Vasilija, jednog od prvih poginulih od radijacijske bolesti.

Poslednji put ga je videla 1. maja 1986., samo nekoliko dana nakon eksplozije, u lokalnoj bolnici. Tada je ispod jastuka izvadio četiri karanfila i poklonio joj ih.

- Nisam znala da je to naš poslednji romantični trenutak - ispričala je Ljudmila brišući suze.

Vasilij je umro dve nedelje nakon eksplozije.

Beba umrla samo nekoliko sati kasnije

Tada 23-godišnja devojka bila je trudna u vreme nesreće, ali to nije rekla osoblju bolnice. Zbog izloženosti radijaciji iz njenog muža Vasilija, dete je u razvoju takođe ozračeno, pa je malena Nataša umrla samo nekoliko sati nakon rođenja. Ljudmila su zbog toga svi napadali.

- Tvrdili su da sam ubila svoje dete. Ali u to vreme mi nismo znali mnogo o radijaciji. Ljudi su me pitali zašto sam bila uz muževljev krevet u tom stanju. Ali kako sam mogla da ga ostavim? Mislila sam da je dete u meni zaštićeno - rekla je uznemireno Ljudmila koja se nikada nije ponovo udala nakon Vasilijeve smrti.

PROČITAJTE JOŠ: