Lekovi tablete antibiotici lek pilule
Shutterstock
Lekovi tablete antibiotici lek pilule, Foto: Shutterstock

Izveštava se da više od jedne od 100 osoba koje uzimaju ovaj lek ima vrtoglavicu, mučninu, probavne smetnje i glavobolje .

Međutim, u nekim slučajevima može postojati rizik od gastrointestinalnog krvarenja i oštećenja vida. U retkim slučajevima moguća je i ozbiljna alergijska reakcija na lek.

Ibuprofen je lek, nesteroidni antiinflamatorni lek iz grupe derivata propionske kiseline, koji ima analgetičko i antipiretičko dejstvo.

Ruski lekar i TV voditelj Aleksandar Mjasnikov ranije je preporučivao uzimanje visoko reklamiranih lekova protiv bolova sa velikim oprezom, jer u nekim slučajevima mogu više naštetiti nego koristiti.

Ibuprofen sa koronavirusom? Ovo je opasno, upozorava virolog

Neki pacijenti sa koronavirusom počinju da se leče lekovima koji se koriste za prehladu, što kod covid-19 nije moguće , rekla je virusolog Nadežda Žolobakova ranije u intervjuu za Večerni Moskva.

Ovi lekovi uključuju takozvanu grupu nesteroidnih antiinflamatornih lekova: ibuprofen, aspirin, voltaren, diklofenak i naproksen. Doktorka je objasnila da je iskustvo naučnika iz Francuske i Italije pokazalo da ovi lekovi čine telo još podložnijim virusu.

„Dakle, bez aspirina“, istakla je Žolobakova

Ovi lekovi stvaraju povoljno okruženje za koronavirus, što olakšava prodiranje infekcije u pluća, što uzrokuje zapaljenje, upalu pluća i oštećenje.

Virusolog je dodala da neki zapadni lekari tvrde da se paracetamol može koristiti sa covid-19. Međutim, Žolobakova takođe ne preporučuje uzimanje, jer dejstvo ovog leka na koronavirus još uvek nije u potpunosti proučeno i „posledice mogu biti nepredvidljive“.

Pored toga, naglasila je da lekovi protiv bolova i bilo koji analgetici mogu izazvati respiratorne probleme i različita patološka stanja.

Naglasila je da sa visokim temperaturama potrebno konsultovati lekara i ne lečiti se sam. Samo lekar može da prepisuje lekove, zaključila je Žolobakova.

BONUS VIDEO

Naša preporuka