mač, reka, ekskalibur
Shutterstock
mač, reka, ekskalibur

Shutterstock

mač, reka, ekskalibur, Foto: Shutterstock

U stvarnoj bosanskoj verziji Artureve legende pronađen je retki srednjovjekovni mač uronjen u čvrstu stenu na dnu reke u Bosni, koji je oduševio istoričare i romantičare.

Srednjovekovni, rukom i po dugi mač zabijen u kamen, otkriven na dnu reke Vrbas u Bosni, stručnjaci su pozdravili kao značajan arheološki nalaz.

Kako je mač bukvalno zabijen u kamen, bilo je potrebno polako odvajati kamen od mača pod vodom, jer je mač morao biti vraćen zajedno sa delom stene.

Nalazi mačeva su relativno retki u regionu Balkana; u skoro 90 godina pronađen je samo jedan srednjovekovni mač, zbog čega je oporavak oružja i njegova zaštita prioritet, kažu stručnjaci.

Janko Vračar, istoričar Muzeja Republike Srpske, glavnog muzeja u uglavnom srpskom entitetu Bosne, rekao je medijima da je mač bio tip koji se koristio od kraja 13. do prve polovine 15. veka, na osnovu analiza sečiva.

„To je prilično dobro očuvan primjerak, koji je relativno rijedak u našem regionu, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija prioritet i za muzej i za grad Banjaluku i Republiku Srpsku“, rekao je Vračar.

"Ovo je prvi mač koji je pronađen u blizini arheološkog nalazišta u blizini srednjovekovnog grada Zvečaj, tako da ima dvostruko veću težinu u naučnom i istorijskom smislu", rekla je medijima Ivana Pandžić, arheolog i kustos u Muzeju Republike Srpske.

Mač pronađen u kamenu u reci u Bosni neizbežno je upoređivan sa čuvenim Ekskaliburom, mačem u legendi o kralju Arturu, koji je samo pravi kralj uspeo da izvuče iz jezera u kome je ležao.

Neki pametnjakovići na društvenim mrežama sugerišu da onaj ko izvadi mač iz kamena u Bosni treba da postane novi lider zemlje.