Avion
screenshoot/Youtube
Avion

screenshoot/Youtube

Avion, Foto: screenshoot/Youtube

Ks-37B je svemirska letelica u američkom vlasništvu koja je godinama bila uključena u različita ispitivanja. Danas se koristi za testiranje najboljih načina prikupljanja solarne energije. Ovo je eksperiment vezan za fotonaponski modul radio-antene PRAM-FKS.

Verzija OTV-6 Ks-37B započela je svoju misiju u orbiti u maju 2020. godine . Većina rešenja testiranih na brodu su klasifikovana kao američka tajna, ali ne i sva. Svemirski avion je korišćen za ispitivanje najboljih načina prikupljanja sunčeve energije.

Na brodu Ks-37B nalazi se takozvani PRAM-FKS radio antenski fotonaponski modul. To je eksperiment Pomorske istraživačke laboratorije (NRL) koji pretvara sunčevu energiju u radiofrekvencijsku mikrotalasnu energiju. Za ovo se koristi posebna pločica kvadratnog oblika dijagonale oko 30 cm.

Međutim, tokom eksperimenta ne dolazi do zračenja. Test meri efikasnost pretvaranja sunčeve svetlosti u mikrotalase . Zapravo, ovo je deo složenijeg pokušaja pronalaženja načina za prenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju . Za njima se traga u okviru SSPIDR projekta.