istorija, krema za lice, arheologija
Pinterest pr. sc.
istorija, krema za lice, arheologija

Pinterest pr. sc.

istorija, krema za lice, arheologija, Foto: Pinterest pr. sc.

Moderna kozmetička industrija je ogromna, a sastojci poput retinola i hijaluronske kiseline korišćeni su kako bi naša lica postala glatka i blistava. Međutim, i drevni ljudi su voleli negu kože, kao što sugeriše tegla kreme za lice star 2.700 godina, koji je pronađen u grobnici drevnog kineskog plemića. Krema je bila u ukrašenoj bronzanoj tegli i bila je napravljena od životinjske masti i supstance zvane "mesečevo mleko".

Otkriće i proučavanje drevne goope, za koju se smatra da je najraniji dokaz kozmetičke kreme proizvoda u Kini, detaljno je opisano u radu objavljenom u Arheometriji . Tim arheologa iskopavao je nalazište Liujiava u provinciji Šanki. Ovo područje pripadalo je državi Rui - "zagonetnoj" kneževini sa malo istorijskih zapisa - između 700. i 640. pne.

Arheolozi su otkrili grobnicu muškog pripadnika aristokratije, identifikovanu nizom pogrebnih bronzanih oružja. Pored glave kovčega pronašli su "izvrsnu" bronzanu teglu. Ova vrsta tegli često se nalazila u grobnicama visoko rangiranih pojedinaca poput kraljevskih sudija, što sugeriše da je ovo vrhunski proizvod. Poklopac je zapečaćen, a nakon otvaranja tegle u kontrolisanim uslovima, pronađeno je oko 6 grama žućkasto-belih grudvica. Početna analiza sugerisala je da su grudvice napravljene od mešavine karbonata i lipida.

Dalja analiza je potvrdila da je karbonat monohidrokalcit, oblik kalcijum-karbonata koji se može dobiti iz speleotema krečnjačkih pećina. Ova kremasto bela supstanca naziva se "mesečevo mleko", a autori teoretišu da je njeno prisustvo u kremi verovatno imalo veze sa "Taoističkom školskom pećinskom kulturom". Neke pećine su odabrane kao sveta taoistička nalazišta, što je moglo dovesti do otkrića, duhovne vrednosti i kozmetičke upotrebe mesečine. Kao dodatna praktična korist, kalcijum-karbonat dobro upija znoj i ulje, što je kremi moglo dati matirajuće dejstvo. Izbeljivanje kože bilo je kulturno popularno tokom ovog perioda kineske istorije, a pastozna nijansa mesečevog mleka prikladna je za ovu funkciju. Na osnovu ovih faktora, ova krema se verovatno koristila i zbog svojih kozmetičkih i mističnih svojstava.

Zapečaćeni poklopac posude pomogao je u očuvanju životinjskih masti u kremi. Istraživači su analizirali masnoću, a odnos palmitinske kiseline i stearinske kiseline sugeriše da potiče od preživara kao što je krava. Autori teoretizuju da su ove krave pripitomljene, uzgajane u torovima na strogoj ishrani prosa, jer uslovi na tom području favorizuju uzgoj prosa. Ovo je vrlo korisno za razumevanje poljoprivrede u državi Rui , jer autori navode da gotovo da nema zapisa koji detaljno opisuju kako je ona funkcionisala. Životinjska mast se najverovatnije koristila za pravljenje mesečvog mleka u formuli i za njegova hidratantna svojstva.

Ovo otkriće predstavlja veliko otkriće u razumevanju rane kozmetičke industrije u Kini i najraniji je dokaz upotrebe goveđe masti u drevnoj kineskoj kozmetici. Pretpostavlja se da je kozmetička upotreba započela u periodu pre Kin-a (pre 221. pne.), ali to potkrepljuju samo istorijski opisi, a ne analiza stvarnih proizvoda. Pored toga, kažu autori, komercijalna tajna otežava sastavljanje formulacija ovih proizvoda i načina na koji su proizvedeni. Ova tegla kreme za kožu podržava teoriju da se kozmetička upotreba potencijalno pojavila u prolećnom i jesenjem periodu kineske istorije (771. do 476. p. N. E.).

Činjenica da je ova krema otkrivena u grobu osobe koja je najverovatnije bila muškog pola je značajna, jer su žene one koje su uglavnom korišćene u kozmetici u istorijskim zapisima ovog perioda i ranije. Drugi najraniji dokazi da su muškarci koristili kozmetiku u Kini datiraju između 220. i 280. godine nove ere - 1.000 godina kasnije