TETOVAŽE UBIJENIH VLADARA Kralj Aleksandar je imao nemačkog orla na grudima, a Franc Ferdinand nešto veoma zlo! (FOTO)

Mnogi vladari su tetovirali heraldička obeležja.

Kralj Aleksandar i Luj Bartu
Kralj Aleksandar i Luj Bartu, Foto: Youtube/Printscreen

Kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj imao istetoviranog velikog orla. Heraldički znak preko celih grudi.

Rodbinski odnosi sa pruskom vladarskom kućom

Kralj Aleksandar Karađorđević, ubijen u atentatu u Marseju 1934, imao je preko grudi istetoviranog velikog krunisanog orla, po izgledu najsličnijeg germanskim heraldičkim motivima koji su krasili pruske plemićke grbove.

Ono o čemu se samo spekulisalo otkrio je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu "Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije", u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.

Principov metak prošao tačno kroz glavu zmije

Početkom 20. veka tetoviranje je bilo veoma popularno među kraljevskim porodicama. Ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova tetovirao je japanski majstor. Poznato je da je i austrougarski prestolonaslednik Ferdinand imao veliku tetovažu sa zmijama na grudima. Nalazi sa autopsije, posle atenatata 1914, pokazali su da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip, a koji je usmrtio princa, prošao tačno kroz glavu zmije.

 

- Malo je poznato da je viteški kralj ujedinitelj imao prilično veliku tetovažu izrađenu preko čitavih grudi - kaže đakon Jovanović.

 

- Prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor.

On kaže da je upotreba ovakvog heraldičkog znaka bez presedana kod jednog srpskog vladara.

- Posebno ako imamo u vidu da su upravo Karađorđevići vodili slavan i pobedonosni rat koji je značio i kraj nemačkog carstva i silazak doma Hoencolerna sa nemačkog prestola - objašnjava Jovanović.

Franc Ferdinand sa suprugom Sofijom u Sarajevu
Franc Ferdinand sa suprugom Sofijom u Sarajevu, Foto: Youtube/Printscreen

Moguće objašnjenje ove tetovaže pojedini heraldičari vide u rodbinskim odnosima pruske vladarske kuće sa Karađorđevićima. Istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

I kraljev atentator bio tetoviran

I ubica kralja Aleksandra, terorista Vladimir Černozemski, imao je tetovažu ispod miške - lobanju sa ukrštenim butnim kostima i inicijale VMRO, odnosno organizacije koja je, za račun ustaškog pokreta, organizovala i izvela atentat na prvog jugoslovenskog kralja.

Sekretar Društva srpskih grbonosaca "Miloš Obilić" Marko Dražić podseća da drevne korene ovog simbola.

- U drevnom grčkom politeizmu, još od sedmog veka pre Hrista, vrhovni bog je bio Zevs. Vladao je na prestolu na vrhu Olimpa sa svežnjem munja u levoj, i skiptrom, na kome je stajao orao, u desnoj ruci. I njegov rimski pandan, Jupiter, imao je vernog saveznika u jednoglavom orlu, koji je postao simbol rimske države i elitnih legija - podseća Dražić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi