Neverovatna priča iz Bitke za Košare, terorista UČK uradio krajnje bizarnu stvar

Alo.rs/V.M. | Razbibriga 2020-04-15 11:20:00 2020-04-15 11:20:00

Jedna od najtežih bitaka u novijoj istoriji srpskog naroda.

Alo!/Vladimir Marković

Tokom krvavih borbi na Košarama 1999. godine bilo je i mnogih bizarnih scena, u koje je teško poverovati. Dešavalo se da ljudi sa obe linije fronta zbog guste magle zalutaju u neprijateljske rovove i vrate se u sopstvene, a da ih niko ne primeti.

Našim vojnicima koji su se grejali pored vatre blizu granične linije jednom prilikom je prišao čovek u vojnoj uniformi, seo pored njih i kada su ga posle par minuta pitali iz koje jedinice on je odgovorio na albanskom.

Taj pripadnik OVK je zarobljen, a utvrđeno je da se posle jednog od napada dugo skrivao u žbunju, ali je izašao kada je pomislio da su se vratili njegovi saborci.

Ono što je najinteresantnije od svega i što ostavlja upečatljiv utisak jeste podatak da se zbog stalnog prisluškivanja srpskih veza jedan rezervni oficir VJ prisetio američkih Navaho Indijanaca iz Drugog svetskog rata pa je angažovao dvojicu Roma, pripadnika VJ, koji su na svom maternjem jeziku, radio vezom navodili artiljeriju i minobacače.

Zahvaljujući takvoj dovitljivosti, naša vojska je dejstvovala veoma uspešno po neprijateljskim jedinicama koje su pokušavale prodor. Do kraja rata, NATO i OVK nisu uspeli da shvate o čemu se radi, jer niko od njih nije razumeo romski jezik.

Expand player
Pogledajte više