Koliko su zaista ove namirnice zdrave i u kojim količinama

Alo.rs/SD/B.B | Razbibriga 2020-10-27 21:10:21 2020-10-27 21:10:21

Sigurno ste se pitali koliko je tunjevina iz konzerve zapravo zdrava. Ovaj obrok nekada može da upotpuni ručak, a u doba posta jedan je od izvora proteina. Međutim, verovatno ste čuli da i nije baš zdrava. Šta je zdravije - tunjevina ili sardina?

Shutterstock, ilustracija



Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive, a svi znamo da je živa neverovatno otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže veoma male količine ovog metala.

Šta radije jedete?

 

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 mikrograma žive.

Šokantan podatak je da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10 puta manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Jedna porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene, dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više