Sterilizacija
Rina
Sterilizacija

Rina

Sterilizacija, Foto: Rina

Dok su zemlje sa ekvatorijalnom klimom i one na južnoj hemisferi, gde je trenutno sredina leta, prijavile slučajeve koronavirusa, regioni sa prosečnom temperaturom iznad 18 stepeni predstavljaju manje od 6 procenata globalnih slučajeva do sada.

„Gde god su temperature bile hladnije, broj slučajeva je počeo brzo da se povećava“, rekao je Kasim Bukari, sa M.I.T. ko je koautor studije.

Proći će još četiri do šest nedelja pre nego što će zdravstveni zvaničnici imati jasniju sliku o tome kako vremenski obrasci oblikuju putanju koronavirusa, rekao je Džarbas Barbosa, pomoćnik direktora regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije fokusirane na Ameriku.

Činjenica da se koronavirus širi u južnim delovima planete pokazuje da je ovaj virus otporniji na toplije vreme od gripa i drugih respiratornih virusa koji su se širili preko granica u prošlosti. Zbog toga SZO zvaničnici i dalje pozivaju zemlje da hitno i agresivno deluju kako bi pokušale da zadrže virus, dok je broj slučajeva relativno nizak, a bliski kontakti lako mogu da se pronađu i postanu karantinski.

Komentari (1)

ljuba8

23.03.2020 11:35

A zasto onda ima najvise zarazenih u Mediteranskim zemljama, Italija, Spanija... a najmanje bas u hladnijim?