Godiva, Čokolada
EPA
Godiva, Čokolada

EPA

Godiva, Čokolada, Foto: EPA

Rad u Pierre-ovoj domaćoj fabrici čokolade brzo je postao porodična stvar, a njegova supruga i njihovo četvoro dece pomažu u proizvodnji, doradi, pakovanju i isporuci ovih čokoladnih poslastica.

Takve dekadentne i neodoljive čokolade zaslužile su evokativno ime, a porodica je odlučila da je Godiva dočarala savršenu sliku koja predstavlja njihov luksuzni brend čokolade. Inspirisano strašću, smelošću i velikodušnošću Ladi Godive iz stare engleske legende, ime Godiva sada je sinonim za luksuzno čokoladno iskustvo, a sama dama se može videti na Godiva čokoladama, ambalaži i natpisima širom sveta.

Zaostavština Godiva preneta je mladoj Draps Ivonne - koja je porodični posao, rođena u briselskom ateljeu, razvila u renomirani brend čokolade koji je danas. Joseph Draps je preselio rastuće poslovanje iz kućne radionice i otvorio prvi butik Godiva na bulevaru Leopold u Briselu.

Ubrzo je postalo jasno da ove dekadentne belgijske čokolade neće ceniti samo belgijski ljubitelji čokolade, a priča o Godivi proširila se širom sveta. 1966. Godiva je putovao preko bare, udarivši na police Vanamaker's-a, najfinije robne kuće u Filadelfiji, pre nego što je 1972. otvorio potpuno novi butik na čuvenoj Petoj aveniji u Njujorku.

U Londonu ćete pronaći nekoliko Godiva butika, uključujući glavnu prodavnicu u ulici Regent i prodavnice na pijaci Covent Garden, Canari Vharf i stanici St Pancras. Godivu ćete naći i u tri najpametnije londonske robne kuće, Harrods, Selfridges i John Levis. Selfridges Manchester osigurava da Godiva ima severno prisustvo u Velikoj Britaniji.

Danas je Godiva dostupna u više od 80 zemalja širom sveta, ali vrednosti ovog belgijskog brenda i dalje ostaju verne viziji Pierrea Drapsa, njegove porodice i njegovog oca pre njega. Inspirisani strašću, smelošću i velikodušnošću njihovog imenjaka, neodoljiva kolekcija čokolade Godiva nastavlja da oduševljava i šarmira ljubitelje čokolade svuda.

Osnivač Godive Pierre Draps kreirao je ukusne čokolade do svojih poslednjih dana 2012. Šef čokolade ponosan je što sledi njegove stope i održava nasleđe finih belgijskih čokolada u životu - i tako se priča o Godivi nastavlja…

Legenda o grofici po kojoj najskuplja čokolada dobila simbol zauvek:


Prema legendi, ljubaznost Lady Godiva bila je toliko jaka da nije mogla podnijeti patnje običnih stanovnika Coventryja. Broj ovog grada je bio njen muž, koji je još jednom odlučio povećati poreze. Grofica je počela moliti svog muža da se predomisli. U narednom razgovoru, Earl Leofric je rekao da će ispuniti njen zahtjev samo ako vidi supruga kako jaše konja po celom Coventryju.
Legenda o Lady Godiva kaže da je junakinja shvatila priliku da pomogne ljudima i odlučila prihvatiti ponudu svog muža. Na određeni dan i vrijeme ona je jahala, pokrivajući svoje tijelo samo raskošnom zlatnom kosom. Stanovnici tog vremena bili su u svojim kućama sa zatvorenim kapcima.Grof je bio primoran da ispuni svoje obećanje i smanji poreze za građane Coventryja.

Godiva, Čokolada

EPA

Godiva, Čokolada, Foto: EPA