Sibiu skica, istorija, raketa
Twitter prin. screen
Sibiu skica, istorija, raketa

Twitter prin. screen

Sibiu skica, istorija, raketa, Foto: Twitter prin. screen

Sibijski rukopisi koji prkose vremenu: stranice iz Sibijskog rukopisa

Poznato je da je rukopis iz Sibija govorio o tečnom gorivu i višestepenim raketama, zajedno sa njihovom konstrukcijom. Mnogi ljudi su skeptični kada je reč o slušanju stvari koje su u suprotnosti sa svime što su ikada znali o svojoj sadašnjosti, ali u velikoj meri i prema njihovoj skepticizmu, rukopise od 450 stranica pronašao je u Rumuniji pre oko šest decenija profesor nauke Doru Todericiu i tehnologija na Univerzitetu u Bučaresu, koji zaista postoje. Rukopis je pronađen u arhivi grada Sibiu (Sibiu javni zapisi Varia II 374), 1961. godine.

Doru Todericu je otkrio spise i crteže koji su prikazivali ranu artiljeriju, balistiku i višestepene rakete. Iako je otkriven 60-ih godina, mnogi nagađaju da se reči i jezik koji se koriste mogu datirati i dalje od 16. veka. Niko ne zna ko je zaista odgovoran za same rukopise, ali Nemac po imenu Konrad Haas zaslužan je za ovaj neverovatan korak u istoriji, a takođe i kao prva osoba koja je osmislila višestepene rakete.

Život Konrada Hasa:

Konrad Haas (1509–1576) bio je austrijski ili erdeljski saksonski vojni inženjer iz Kraljevine Mađarske, Transilvanije. Veruje se da je pionir raketnog pogona. Njegov dizajn uključuje trostepenu raketu i raketu sa posadom. Njegove skice i ideje su zaista neverovatne, ali neobične s obzirom na vremensku liniju.

Opis rakete Konrad Haas

Haas je možda rođen u Dornbaču, koji je danas deo Hernalsa u Beču. Bio je na mestu Zeugvarta (majstora arsenala) carske habzburške vojske pod Ferdinandom. 1551. godine Stefen Bathori, veliki princ Transilvanije pozvao je Haasa u Hermannstadt, Istočno-mađarsko kraljevstvo, sada preimenovano u Sibiu, gde je delovao kao inženjer oružja, a takođe je počeo da predaje u Klausenburgu, sada poznatom kao Kluj-Napoka.

Napisao je raspravu o raketnoj tehnologiji na nemačkom jeziku, koja uključuje kombinaciju vatrometa i tehnologija naoružanja, koja je široko poznata kao Sibiu rukopisi.

Haasov rad se takođe bavio teorijom kretanja višestepenih raketa, različitim smešama goriva koji koriste tečno gorivo i predstavio je rebra u obliku delte i mlaznice u obliku zvona.

U poslednjem pasusu svog poglavlja o vojnoj upotrebi raketa napisao je (preveo):

„Ali moj savet je za više mira i bez rata, puške ostavite mirno u skladištu, tako da metak ne puca, barut nije izgoreo ili mokar, tako da princ zadržava svoj novac, arsenal savlada život; to je savet koji daje Konrad Haas “.

Sibiu skica, istorija, raketa

Twitter prin. screen

Sibiu skica, istorija, raketa, Foto: Twitter prin. screen

Sibiuov rukopis i eksperiment Johanna Šhmidlapa:

Johann iz Šhorndorfa bio je bavarski proizvođač vatrometa i pionir rakete iz 16. veka. Objavio je knjigu o vatrometu „Kunstliche und rechtschaffene Fevrverck zum Schimpff“, koja je prvi put štampana u Nirnbergu 1561. godine.

Dijagram dvostepene i trostepene rakete iz Šhmidlapove knjige.
Veruje se da je on prvi koji je uspešno leteo režiranim raketama. Kaže se da je svoju raketu izgradio na osnovu koncepta o kome se govori u delu Konrada Hasa. Eksperimentisao je sa scenom 1590. godine, koristeći dizajn koji je nazvao „rakete sa stepenicama“.

Pre otkrića Haasovog rukopisa, prvi opis trostepene rakete bio je u Poljskoj zaslužan za poljskog artiljerijskog stručnjaka Kazimierza Siemienovicza u njegovom delu „Artis Magnae Artilleriae Pars Prima“ iz 1650. godine.