stenski brod, misterija, istorija
Pinterest pr. sc.
stenski brod, misterija, istorija

Pinterest pr. sc.

stenski brod, misterija, istorija, Foto: Pinterest pr. sc.

Asuka je drevna zemlja iz perioda tumula (250-552. N. E.), Takođe nazvana Kofun Jidai, što znači period Starog nasipa. Istoričari iz celog sveta uvek su bili fascinirani postojanjem ovog malog drevnog japanskog sela.

Tokom ere tumula, japansko selo odlikovalo se određenim tipom grobnih gomila koji je bio popularan u to vreme; posebno zemljane humke u obliku ključa okružene opkopima.

I dalje možete videti razne male-velike zemljane humke i kamene humke čudnog izgleda kako leže tu i tamo po celom selu. Najveći i najupečatljiviji od njih poznat je pod nazivom "Masuda-no-ivafune", što na japanskom jeziku doslovno znači "Kameni brod Masude".

Težak otprilike osam stotina tona, Rok brod je dugačak trideset šest stopa, širok dvadeset šest stopa i visok petnaest stopa. Vrh kamena je obrubljen i sadrži dve precizno izrađene rupe veličine kvadratnih tri metra koje se nastavljaju sve do dna kamena.

Zašto i kako je konstruisan stenski brod Masuda?

Zašto ili kako je izrađen ovaj kolosalni kamen i slični njemu ostaje misterija jer se čini da je u drugačijem arhitektonskom stilu od kasnijeg budističkog građenja. Međutim, redovni naučnici su, kao i obično, proterali sve misterije iza ovih drevnih čuda, rekavši da to nisu ništa više od dela rituala i kulturnih verovanja. Nadamo se da je to slučaj u stvarnosti.

Stenski brod Masuda i spekulacije japanskog lunarnog kalendara

Ako ga pažljivo posmatrate, možete videti zanimljiv deo da su središnja udubina i kvadratne rupe na "Masuda-no-ivafune" poravnate i vode paralelno sa planinskim grebenom na kome sedi, što daje povod za ideju da ovaj konkretni kamen može biti povezan sa razvojem japanskog lunarnog kalendara i ranim astronomskim posmatranjem.

Pa, šta mislite o ovom kamenu "Masuda-no-ivafune"? Da li je to zaista misteriozni kamen koji krije znanje mnogih naprednih umova? Ili je to bio samo deo drevnih kultura i rituala kako naučnici objašnjavaju?