Žena, burka
Profimedia
Žena, burka

Profimedia

Burka, Foto: Profimedia

Marama se smatra znakom skromnosti i simbolom vere, a ona koju nose muslimanke naziva se hidžabom, navodi Bi-Bi-Si.

Hidžabi se nose u različitim stilovima i bojama, a vrsta koja se najčešće nosi na Zapadu pokriva glavu i vrat, ali ne i lice.

Nikab je veo za lice koji obično ima prorez za oči, ali se može nositi i sa zasebnim zarom za oči, a uz njega ide prateća marama.

Burka, najzatvoreniji od svih muslimanskih velova, iz jednog je dela i pokriva i lice i telo, često sa samo uskom mrežicom u predelu očiju.

Pored hidžaba, nikaba i burke, koje su najpoznatije vrste odeće muslimanki, postoji i dvodelni veo koji se naziva al-almira, a sastoji se od tesne kape od poliestera ili pamuka i marame koja se nosi preko nje.

U regionu Persijskog zaliva popularna je takozvana šajla, dugačka pravougaona marama koja se omotava oko glave i pričvršćuje na ramenima.

Neke muslimanke nose i himar, dugačak veo koji pada do struka, a potpuno prekriva glavu, vrat i ramena, ali ne i lice.

Mnoge Iranke nose čador, vrstu plašta koji prekriva celo telo, a često ispod njega na glavi imaju jednu manju maramu, navodi BBC. 

Komentari (5)

Bratska razmena

27.08.2016 18:25

Vrlo koristan tekst,da se ne brukamo kada se Arapi nasele u Srbiju! Verujem i da njima tamo objasnjavaju sta su sajkaca i opanci,sa detaljnim tumacenjem vrsta opanaka!

zora

27.08.2016 19:58

Sve povlastice u njihovoj veri su za muskarce, zene su robinje u 21 veku.

lili

27.08.2016 23:24

Ne znam što bi to nas interesovalo???Više volim pojmove kao toples,tanga i sl.One neka čuče ispod svojih šatora!!!

Dejan

28.08.2016 08:51

Kako ste zaboravili ! A džak ? Pa to je objedinjeni naziv i za burku i za nikabu i za hidžab . Baš ovaj BBC nema pojma .

blaf

28.08.2016 13:51

Чему лична документа са фотографијом? Чега смо данас сведоци?