Kraljica Elizabeta II, banket
Photomaster/ AP
Kraljica Elizabeta II, banket

Photomaster/ AP

Kraljica Elizabeta II, banket, Foto: Photomaster/ AP

Elizabeta II je monarh sa najdužom vladavinom u britanskoj istoriji. Na tronu je od 1952. Za nadgledanje njene bezbednosti postoji tim ljudi. Kraljica poseduje široku kolekciju tašni koje koristi za ... informisanje svojih pomagača i čuvara. Zbog sigurnosti Elizabete II nisu sve strategije objavljeni u javnosti. Poznato je da kada jednom stavi tašnu na sto, sastanak mora da se završi u roku od pet minuta. Kada stavi tašnu na pod, to signalizira da želi da odmah ode.

Kako osoblje Bakingemske palate štiti kraljicu Elizabetu II od trovanja hranom?

Pre pandemije, kraljica Elizabeta II bila je domaćin mnogih banketa i događaja u Bakingemskoj palati. Svaki takav događaj su prilika za atentat na život britanskog monarha. Osoblje njenog veličanstva pojačava oprez kako bi osiguralo sigurnost svoje kraljice. Pogotovo što se potencijal trovanja hranom povećava tokom priprema za zvanične prijeme.

U "Tajnama kraljevskih kuhinja" Emili Andrevs je otkrila da se osoblje Bakingemske palate koristi pametnim trikom: kraljica nema posebno obeležen tanjir. "Jednom kada se hrana položi i bude spremna za serviranje, nasumično se bira tanjir i donosi kraljici. Ako bi neko želeo da otruje kraljicu, morao bi da truje i druge ljude jer se ne zna iz kog tanjira će jesti", rekao je Endrjuz na kanalu 5.

Kraljica Elizabeta II, banket

Photomaster/ AP

Kraljica Elizabeta II, banket, Foto: Photomaster/ AP

Kada Elizabeta II ne priređuje svečane prijeme, ona večera u svojoj dnevnoj sobi i gleda televiziju. Kao što objašnjava ledi Kolin, biograf kraljevske porodice, "kraljica jako voli tako mirne večeri. Tada je prirodna, prijatna, ne oseća se posramljeno."

Daren McGradi otkrio je da osoblje kuhinje nije videlo monarha u Bakingemskoj palati. S druge strane, u Balmoralu , gde je kraljevska porodica provodila praznike, Elizabeta i njena sestra Margaret često bi dolazile u kuhinju i donosile jagode. Tradicija su bile i zabave koje je priređivao pokojni suprug kraljice Elizabete II. "Princ Filip se pojavljivao u kuhinji i razgovarali smo o sudovima. Pitao je šta imamo u ostavi ili frižiderima i šta može da roštilja. Uvek je tražio losos" - prisetio se bivši kuvar Vindzora.