Mis Una
Dejan Briza
Mis Una
Mis Una, Foto: Dejan Briza


Ukratko, takva je atmosfera vladala u sredu veče u bekstejdžu kafića “Egal” u srcu Beograda, gde se održavao izbor za mis transvestita!

 

Glas ih odavao

Depiliranih ruku i nogu, u ženskoj odeći, sa šminkom i perikama, učesnicima je donekle i pošlo za rukom da liče na žene, ali glas je ono što ih odaje, bio je tipičan muški.

Ovaj po mnogima najzanimljiviji događaj u okviru „Nedelje ponosa“ organizovan je po najvišim standardima, zbog čega je na momente podsećao na pravi izbor za mis. Takmičarke ili bolje rečeno takmičari su bili maksimalno spremni, a šestočlani žiri koji su, između ostalih, činili gej aktivista Boban Stojanović i transrodna pevačica Nataša Maza ozbiljan i profesionalan.


Učesnice ili učesnike Unu, Barbaru, Aleks, Elenu, Jelenu odnosno Marka, Nikolu, Đorđa, Sašu, Gorana zatekli smo u bekstejdžu pred sam početak defilea. Svako od njih davao je sve od sebe da što više zaliči na ženu kako bi dobio prestižnu krunu i lentu. To veče za njih imalo je neprocenjiv značaj...


- Jako sam uzbuđena. Ni moja porodica ni prijatelji ne znaju da sam ovde, mama i tata misle da imaju sina, muškarčinu. Tokom dana sam to, ali sam uveče pravi ja kad stavim periku, našminkam se i obučem žensku odeću. Preteško je živeti u laži, ne samo meni, i svim ovim devojkama je isto. Jednostavno, neprihvaćene smo, nevidljive u društvu. Stajling sam dugo birala i nadam se da će se dopasti žiriju - užurbano nam priča Una (27 godina, rođena u jednom selu u unutrašnjosti) dok popravlja šminku. A onda nam se žali da nema novac da kupi periku od prave dlake jer košta 700 evra, nego mora kinesku. Pita nas i da li je lepa...



Elena, njena drugarica, koja još uvek ide u srednju školu, takođe nam priča koliko je život težak kada si u stvari žensko, a u ličnoj karti stoji muško ime.
- Bio bi haos kada bi moji saznali da sam večeras ovde. Misle da sam u gradu s društvom, niko i u školi ne zna u šta se ja pretvaram uveče. Preteško mi je što kući ne smem da držim svoje ženske stvari, nego ih krijem poput kriminalca po kafićima. Stvarno želim da budem žena... E, jel‘ mi napadna šminka - i ona nas pita za mišljenje.


Našu priču s njima prekinuo je voditelj, koji im je podelio redne brojeve. Puštena je lagana muzika i defile je mogao da počne...
- Prva na pistu izlazi Una, ona je Lav u horoskopu. Životni moto joj je da postane žena... Pod rednim brojem dva predstaviće se Barbara, njen životni moto glasi: “Seks, droga i Sekulić Goga.” Sledeća ide Jelena, ona kaže da voli lude žurke s mnogo napucanih muškaraca, za njom Aleks, koja voli plesanje oko šipke - nabrajao je voditelj. A takmičarke su se nespretnim i stidljivim koracima smenjivale jedna za drugom, smeškajući se i uživajući u, kako su rekle, svojoj noći, kada su konačno ono što žele da budu - žene.


Žiri je imao težak zadatak, ali doneli su jednoglasnu odluku... Pobedila je Una. Ona sreću nije skrivala, a nakon što joj je stavljena kruna na glavu, poput prave misice poručila je:
- Hvala vam. Ja želim mir u svetu.

Žiri bio na teškim mukama
Žiri bio na teškim mukama, Foto: Dejan Briza

 

Boban Stojanović: Srećan sam zbog njih!

Gej aktivista Boban Stojanović istakao je da je žiri bio na teškim mukama, kao i da jedna ovakva manifestacija mnogo znači transrodnim osobama koje su u Srbiji nevidljive. - Srećan sam što jedna ovakava manifestacija postoji, divno sam se proveo i jako mi je drago što su uživale.

Komentari (1)

Dejan

18.09.2015 09:07

Neće nas uništiti bolesni zapad koji nas primorava na ovako nešto . Nas uništavate vi novonari koji izdajete prostor u novinama za ovakve nekeradne i bolesne stvari a sve to ta par hamburgera i flašu piva ! Sramite se od familiji i od vaše slave ako je uopšte i imate .