Kovid pasoš
Shutterstock/Viacheslav Lopatin
Kovid pasoš

Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Kovid pasoš, Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Kako će izgledati „pasoši vakcina“? Evropska komisija predstavila je projekat Digitalni zeleni sertifikat u sredu i računa na brz rad na njegovoj primeni u Savetu i Evropskom parlamentu. Nada se da će sistem sertifikata biti operativan do početka leta.

Digitalni zeleni sertifikati namenjeni su olakšavanju sigurnog kretanja unutar EU tokom pandemije COVID-19. Oni će pokazati da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, testirana negativno ili je imala bolest. Biće dostupni besplatno u digitalnoj ili štampanoj kopiji i sadržaće QR kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost sertifikata. Komisija će uspostaviti portal koji će učiniti sve takve sertifikate proverljivim širom EU i podržaće države članice u tehničkoj primeni sistema sertifikacije.

Odluka o ograničenjima iz razloga javnog zdravlja koja mogu biti izuzeta za putnike ostaće na diskreciji država članica, ali ta izuzeća moraće se primenjivati podjednako na sve putnike koji poseduju digitalni zeleni sertifikat.

"Digitalni zeleni sertifikati su rešenje za celu EU koje će građanima EU pružiti usklađeni digitalni alat za podršku slobodnom kretanju (ljudi) unutar EU. To je dobar signal za pomoć u obnovi. Naš glavni cilj je pružiti jednostavan za upotrebu, nediskriminatorski i siguran alat koji garantuje puno poštovanje slobodnog kretanja (ljudi) unutar EU. Takođe i dalje radimo na razvoju doslednog međunarodnog pristupa sa drugim partnerima “, rekao je potpredsednik Evropska komisija, Viera Jourova.

Kako će funkcionisati digitalni zeleni sertifikati?

Digitalni zeleni sertifikati uključuju tri vrste sertifikata: o vakcinaciji, rezultatu testa (PCR ili brzi test antigena) i za ljude koji su se oporavili od COVID-19.

Komisija će stvoriti portal i podržati države članice u razvoju softvera pomoću kojeg nadležne vlasti mogu verifikovati potpise na svim sertifikatima širom EU . EK naglašava da nijedan lični podatak sadržan u potvrdi neće napustiti portal ili ga zadržati država članica koja vrši verifikaciju.

Sertifikati će biti dostupni besplatno. Oni će se izdavati na službenom jeziku ili jezicima države članice koja ih je izdala i na engleskom jeziku.

EK veruje da bi svi ljudi - vakcinisani i nevakcinisani - trebalo da imaju koristi od digitalnog sistema sertifikacije kada putuju u EU.

Projekat predviđa ista prava za putnike koji poseduju digitalni zeleni sertifikat. Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kao opravdanje za neprimenjivanje ograničenja javnog zdravlja, kao što je prolazak na testu ili karantin, moraće da priznaju, pod istim uslovima, potvrde o vakcinaciji izdate u skladu sa šemom digitalnih zelenih sertifikata.

Ova obaveza bila bi ograničena na vakcine koje imaju odobrenje za promet širom EU, ali države članice mogu odlučiti da dodatno odobre druge vakcine (npr. Rusku ili kinesku).

Ako država članica i dalje zahteva od vlasnika digitalnog zelenog sertifikata da prođu karantin ili test, ona mora o tome obavestiti Komisiju i druge države članice i obrazložiti meru.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su vaše ime, datum rođenja, datum izdavanja sertifikata, relevantne informacije o vakcini, rezultatu testa ili oporavku i „jedinstveni identifikator sertifikata“. Ovi podaci se mogu proveriti samo u svrhu potvrde i provere autentičnosti i valjanosti sertifikata.

Digitalni zeleni sertifikati za koga i gde?

Digitalni zeleni sertifikati će važiti u svim državama članicama EU, a Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska imaće mogućnost uvođenja. Oni se izdaju građanima EU i članovima njihovih porodica, bez obzira na nacionalnost. Takođe bi ih trebalo izdati državljanima trećih zemalja koji borave u EU i posetiocima koji imaju pravo da putuju u druge države članice.

Digitalni sistem zelenih sertifikata namenjen je privremenoj meri . Biće suspendovan kada Svetska zdravstvena organizacija (VHO) objavi kraj međunarodne zdravstvene krize u vezi sa COVID-19.

Kada će biti uvedeni digitalni zeleni sertifikati?

Da bi predložena pravila stupila na snagu pre leta, Evropski parlament i Savet moraju ih brzo usvojiti. Istovremeno - prema Evropskoj komisiji - države članice moraju da primene „okvir poverenja i tehničke standarde dogovorene u okviru mreže e-zdravstva kako bi se obezbedila pravovremena primena digitalnih zelenih sertifikata, njihova interoperabilnost i potpuno poštovanje odredbi o zaštiti lični podaci".

EK podseća da se trenutno, kako bi se obezbedilo poštovanje mera uvedenih radi ograničavanja širenja koronavirusa, od putnika u EU traži da dostave različita dokumenta, poput medicinskih uverenja, rezultata ispitivanja ili izjava. Zbog nedostatka standardizacije formata, putnici se suočavaju sa problemima. Bilo je i slučajeva prezentacije falsifikovanih ili falsifikovanih dokumenata.

Na samitu EU 25. i 26. februara 2021. godine, članovi Evropskog saveta pozvali su na nastavak rada na zajedničkom pristupu sertifikatima o vakcinaciji.