"Pobednik"
Alo.rs

Alo.rs

"Pobednik", Foto: Alo.rs

* Nakon što je prilikom uklanjanja statue Pobednika sa postamenta na Kalemegdanu pronađen kamen na kojem je bila uklesana poruka STA [...] [...] S KOJOM J[...] U BRAKU 18[...], konačno je utvrđeno o čemu se radi

* Naime, današnjim žiteljima Beograda je malo poznato da je na prostoru današnjeg Tašmajdanskog parka postojalo Staro groblje koje je zvanično zatvoreno 1927. godine

* Posthumni ostaci su prebačeni na Novo groblje, a oni spomenici koji nisu našli svoje mesto na novoizabranoj lokaciji, korišćeni su uredbom tadašnje gradske vlasti na sanaciji Kalemegdana, a kako je sam slučaj pokazao, i tokom pravljenja postolja za jedan od simbola Beograda, Meštrovićevu statuu Pobednika

Pobednik

Grad Beograd

Pobednik, Foto: Grad Beograd

Ovo nije prvi put da Beograđani pronalaze ostatke spomenika na omiljenoj tvrđavi, o čemu svedoči i protest građana tridesetih godina prošlog veka, kada su na jednoj klupi uočili ime Aksentija Jovanovića, pored kojeg su se nazirali još mrtvačka glava i krst, kako je jednom prilikom izjavila Violeta Obrenović, istoričar umetnosti iz JKP "pogrebne usluge". I pored ovih detalja, o kojima se malo pisalo, činjenica je da najviše sugrađana i njihovih gostiju vole mir kojim je opasano staro utvrđenje. Opet, strani turisti koji kroče u naš glavni grad obavezno dolaze na tvrđavu, jer, ko nije bio na ovom mestu, kao da nije bio ni u Beogradu.

Pročitajte još:

Turistički vodič Vesna Vasiljević je, baš kao i mnoge njene kolege, dugo istraživala različite detalje ovog mesta, sakupljajući podatke i važne priče, pa smo zahvaljujući njoj došli do još jedne pripovesti o prošlim decenijama našeg grada. Ovog puta, priča baš i ne spada u one na koje bi trebalo da budemo ponosni.

Tokom svojih istraživanja Vesna Vasiljević je pronašla deo staze koja je bila napravljena od delova starih nadgrobnih spomenika.

Alo.rs

"Pobednik", Foto: Alo.rs

- Na delu posle aleje gde su sahranjena četvorica narodnih heroja iz Drugog svetskog rata, na samom Savskom šetalištu, put vodi ka Kralj-kapiji. Kroz travnjak ide staza od kamenih ploča koja je naizgled vrlo dekorativna, međutim, sačinjena je od nekadašnjih spomenika - objasnila je ona.

Ova priča na prvi pogled deluje zbunjujuće i nestvarno, ali uskoro smo dobili potvrdu da je istinita, i to od najupućenijih stručnjaka. Istoričar umetnosti iz JKP "Pogrebne usluge" Violeta Obrenović istražuje stara groblja u našem gradu, kao i njihov burni istorijat. Ona nam je potvrdila tačnost ove pretpostavke.

Bila je najlepša žena u kraju, a onda je postala monstrum!

Pre 50 godina, tačnije oktobra 1969. počinjen je do tada nezapamćen zločin na prostorima Jugoslavije. Nedaleko od Zvornika, u selu Jusići, 7. oktobra 1969. otkriven je leš trudnice Alije Hasanović (26). Istraga je utvrdila da je ubijena sa tri hica iz pištolja, a da joj je stomak rasporen i dete izvađeno iz utrobe i odneto.

- Nekada se Staro groblje nalazilo na Tašmajdanu, a pošto je tokom 19. veka grad počeo da se širi, taj prostor je postao tesan i neprikladan. Kada je groblje osnovano, bilo je na dalekoj periferiji, ali potrebe grada su brzo rasle. Tako je oformljeno Novo groblje 1886. godine, a na Starom, tašmajdanskom, obavljane su samo još sahrane onih koji su tamo imali grobnice - rekla je Obrenovićeva.

Pobednik Kalemegdan spomenik Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Vreme je prolazilo, i prvih decenija 20. veka uveliko je bilo u toku preseljenje posmrtnih ostataka Beograđana koji su sahranjeni na Tašmajdanu. Zajedno sa njima, grad je selio i spomenike ispod kojih su počivali.

S vremenom, većina uglednih premeštena je na prostor današnjeg Novog groblja, među njima i Ilija Milosavljević Kolarac, Đura Jakšić, Josif Pančić.

- Konačno je posao trebalo da bude okončan tako što je rođena ideja da se na jedno mesto stave oni spomenici Beograđana sa kojima nisu imali drugu ideju šta da rade . Ideja rođena 1925. bila je da sve nadgrobne belege stave na jedno mesto, pored stare Crkve Svetog Marka, kako bi to bila neka vrsta uspomene na one Beograđane koji su tu bili sahranjeni. Od te ideje se odustalo - pojasnila je ona.

Pobednik Kalemegdan spomenik Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Groblje je zvanično zatvoreno u leto 1927, a vlasti su obrazovale posebnu Kulturnu sekciju Ministarstva prosvete koja je oglasila da su preostali spomenici na prodaju. Klasifikovali su ih po vrstama kamena od kojih su bili sačinjeni. Isto je bilo i sa opekom iz grobnica koje su ostale prazne.

Kralj narko kartela kojem zakon ne može ništa bahati se do koske! Ovaj čovek je potrošio 66 miliona dolara u kockarnici samo za jedno veče!

AUTOR: Alo.rs/Pink.rs/T.Đ DATUM I VREME: 18.10.2019. 15:19 Ce Či Lop ili "azijski El Čapo" prvi je čovek narko kartela koji gospodari Azijom i više je nego bahat! Foto: Alo!/ Dejan Briza * Porede ga sa meskičkim kraljem drog El Čapom * U 2018.

Kada je prodat kamen od kojeg su bili napravljeni spomenici, baš kao i opeka, ostao je priličan broj nadgrobnih spomenika s kojima vlasti nisu znale šta će.

- To je bilo doba kada je počelo uređenje onog dela Kalemegdana gde je arhitekta Aleksandar Krstić napravio poznate stepenice s kojih se vidi panorama Ušća - podseća Obrenovićeva, dodajući da je nakon toga u u blizini biti postavljen i spomenik "Pobednik", pa ovaj deo grada dobija novu namenu i izgled - pojasnila je ona ovaj segment.

Crkva Svetog Marka Beograd

Shutterstock

Crkva Svetog Marka Beograd, Foto: Shutterstock

Nekako u to vreme vlasti su odlučile da stari spomenici iz ove priče nađu svoju novu ulogu na Kalemegdanu. Rešili su da ih prenesu u park, pa će ih majstori iskoristiti kako bi popločali buduća šetališta. Istina, zbog toga nisu bili isklesani, ali kao da je to prvo u Beogradu što je korišćeno mimo svrhe kojoj je bilo namenjeno... Tako je i bilo.

I današnja šetnja ovim delom ispod bedema tvrđave obazrivog posmatrača navodi na lagani oprez. Gledamo pod nogama kamene ploče od kojih je staza napravljena, i zaista je očito da je sačinjena od obrađenog kamena.

Studentkinja poslala referat profesoru, ali je zaboravila da obriše jednu stvar! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.10.2019. 14:39 Čim je shvatila svoju grešku, profesoru je poslala novi e-mail, ovog puta s izvinjenjem. Foto: Twitter printscreen Studentkinja Zoi Okslej z Sinsinatija profesoru je u e-mailu poslala referat, no nakon što je stisnula "send" uočila je grešku koju ni ona, a ni profesor neće tako skoro zaboraviti.

Zbog pijeteta prema onima kojima su spomenici bili posvećeni, graditelji staze su okretali lice s natpisom prema tlu, a onaj deo na kojem nije pisalo ništa - prema nebu. Odozgo su ih, valjda, pokojnici razočarano gledali, jer nikoga više ništa nije sećalo na njih u Beogradu koji su napustili.

Na dva mesta jasno vidimo kako su postolja za spomenike sačuvana i upotrebljena za deo staze. Samo je prazan prostor u centru postolja ostao prazan. Tu se nekada izdizala ploča koja je tašmajdanskom prolazniku skretala pažnju na ime i ovozemaljsku ulogu pokojnika pored čijeg groba prolazi.

Pročitajte još:

Na jednom mestu uočavamo grešku majstora koji su pravili stazu, pa su ovde, evo - omanuli. Lice izlomljenog spomenika ostalo je da gleda nagore, jasno prikazujući godinu kada je pokojnik napustio ovaj svet - 1869.

Početak staze sada je prekriven blatom, ali iskusno oko turističkog vodiča ponovo skreće pažnju na skrivena slova. Vesna Vasiljević pokazuje kako je deo natpisa bio posvećen ženi koja se zvala Todora, a čitljiv je i deo gde je pisalo "predstavi se". Pokojnica se tada predstavila Gospodu, odnosno napustila ovaj svet.

Pobednik

Grad Beograd

Pobednik, Foto: Grad Beograd

Kameni spomen na nju gleda u nebo iznad Kalemegdana. Misterija oko dela nadgrobnog spomenika je uzbudila Beograđane, koji su na društvenim mrežama raspredali teorije zavere koje se kose sa naučnom fantastikom. Ipak, na veliku sreću Beograđana, istina je sasvim bezazlenija, iako možda nekome ne zvuči baš lepo.

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!

 

Komentari (1)

lane

21.10.2019 19:35

evo i ja sam opšte zaprepašćen