kameno doba, istorija, praistorijski čovek
Shutterstock
kameno doba, istorija, praistorijski čovek

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

U izdanju „Britiš Žurnala Atenaeum“ od 5. aprila 1851. spominje se neobična priča o putovanju kroz vreme o izgubljenom strancu koji se naziva „Jofar Vorin“ (zvani „Josef Vorin“), a koji je pronađen dezorijentisan kako luta u malom selu u blizini Frankfurta, Nemačka . Nije imao pojma gde je i kako je tamo stigao. Zajedno sa svojim lošim nemačkim jezikom, putnik je govorio i pisao na dva različita nepoznata jezika koja je nazvao laksarski i Abramijski.

Prema Jofar Vorin-u, on je bio iz zemlje koja se zove Lakaria, smeštena u vrlo poznatom delu sveta zvanom Sakria, koji je od Evrope odvojen ogromnim okeanom. Tvrdio je da je svrha njegovog putovanja u Evropu bila potraga za davno izgubljenim bratom, ali je na putovanju pretrpeo olupinu broda - tačno tamo gde nije znao - niti je mogao da na bilo kojoj globalnoj mapi prati njegovu rutu na obali.

Jofar je dalje rekao da je njegova religija hrišćanska po obliku i doktrini i da se zove ispatijska. Pokazao je znatan deo geografskog znanja koje je nasledio od svoje rase. Pet velikih delova zemlje nazvao je Sakria, Aflar, Astar, Auslar i Euplar.

Džon Timbs je pisao o Vorinu u svom „Godišnjaku činjenica o nauci i umetnosti“ iz 1852. godine, koji je zbog tačnosti hvaljen u drugim tadašnjim publikacijama.

Da li je čovek bio puki varalica koji je prevario seljane u ime Jofar Vorin ili je zaista bio izgubljeni putnik kroz vreme koji je došao iz tako čudnog mesta koje je i danas do danas ostalo velika misterija. Možda će vreme zapravo pokazati koja se zagonetka krije iza zadivljujuće priče Jofar Vorin i nadamo se da ćemo jednog dana saznati odgovor na „Šta se zaista dogodilo sa izgubljenim neznancem?“