piratski brod, brod
Shutterstock
piratski brod, brod, Foto: Shutterstock

Izveštaji o Krakenu - smrtonosnom, gigantskom čudovištu koje je imalo prilično nezgodno, žudnja za ljudskim mesom - sežu sve do 1180. godine, kada je norveški kralj Svere napisao o morskom čudovištu. Ubrzo su mornari tvrdili da su zveri veličine ostrva, napali su brodove svojim kolosalnim rukama i, kako je legenda evoluirala, mogli su da potope čitave brodove stvarajući gigantski vrtlog koji je mogao čitave brodove da vuče na dno okeana.

Za druga stvorenja - tačnije viđenje morskih zmija - misterija se ne može rešiti ako se dugo ne pogledaju krutosti kitova.

U čuvenom ranom viđenju jedne takve morske zmije, danski luteranski misionar Hans Egede napisao je da su 6. jula 1734. on i oni na njegovom brodu videli „najstrašnije stvorenje, nalik ničemu što su pre videli. Čudovište je podiglo glavu tako visoko da se činilo da je viši od vraninog gnezda na glavnom jarbolu. Glava je bila mala, a telo kratko i naborano. Nepoznato stvorenje koristilo je džinovske peraje koje su ga gurnule kroz vodu. Kasnije su mornari videli i njegov rep. Čudovište bio duži od celog našeg broda “.

U izveštajima su bića opisana kao zmija i kao takva nacrtana.

Dobitnik nagrade Ig Ig, Čarles Pakton, pogledao je ovo i druga viđenja morskih zmija još 2005. godine, kako bi potražio moguća objašnjenja. Zaključili su - upoređivanjem sa modernim fotografijama i opisima - da je nekoliko izveštaja zapravo o kitovim kostima.

"Ozbiljniji prigovor kitova je da je zadnji deo životinje opisan i nacrtan kao zmijolik. Iako su kitovi pronađeni i mogu preživeti, bez metilja, tela nalik zmiji ili jeguljama obično nisu povezana sa brzi potisak koji bi bio potreban da se celo telo odvede visoko iz vode “, napisao je on i nekoliko drugih autora u Arhivu prirodne istorije .

"Međutim, postoji alternativno objašnjenje za rep sličan zmiji. Mnogi od velikih kitastih kitova imaju duge penise nalik zmiji. Da je životinja zaista pala na leđa, onda bi joj trbušna površina bila najgornja i da je kit je bio uzbuđen, mogao bi se videti obično uvučeni penis. Penisi severnoatlantskog desnog kita i (pacifičkog) sivog kita mogu biti dugi najmanje 1,8, odnosno 1,7 metara, a mogao bi ih uzeti naivni svedok za Rep."

„To što je rep viđen u jednom trenutku dužine broda od tela sugeriše prisustvo više od jednog mužjaka kita.“

Odvojeni incident koji bi se sasvim sigurno mogao objasniti velikom erekcijom starog kita, mornari na brodu trgovačkog broda Pauline 1875. godine videli su morsku zmiju koju su opisali kao „beličasti stub“. Ova posebna zmija je viđena usred mahune kitova sperme, koji su u to vreme bili „izbezumljeni od uzbuđenja“.