puder lice lepota
Shutterstock
Proces podmlađivanja

Printscreen

Proces podmlađivanja, Foto: Printscreen

Stručnjaci iz Centra za medicinu na Univerzitetu Erasmus proučavali su ćelije u organizmu koje zbog starosti više ne učestvuju u ćelijskim aktivnostima. Naime, ćelije u takvom 'uspavanom' stanju - senescentne ćelije - godinama se nakupljaju i otpuštaju sve više hemikalija koje su povezane sa starenjem i upalnim procesima.

Skupina naučnika predvođena dr Piterom de Kajzerom pokušala je da pronađe način koji uklanja te ćelije iz organizma, piše portal Jutarnji.hr.

- Ponašao sam se poput pobunjenika, ljudi su mislili da sam lud što pokušavam, i prva tri puta bili su u pravu, rekao je de Kajzer za Bi Bi Si.

Međutim, iz četvrtog pokušaja pronašli su mehanizam koji narušava hemijsku ravnotežu samo u senescentnim ćelijama, i time ih selektivno uništava.

Kada su lek isprobali na miševima, otkrili su iznenađujuće rezultate.

U istraživanju su koristili tri grupe miševa s velikim brojem senescentnih ćelija - jednu koja je ostarila prirodnim putem (starosti kao 90-godišnjaci, kada bi bili u pitanju ljudi), jednu koja je genetski programirana za brzo starenje, i jednu koja je pokazivala simptome starosti zbog hemoterapije.

Miševima su lek davali tri puta nedeljno, a eksperiment je trajao gotovo godinu dana.

Prema rezultatima objavljenim u naučnom časopisu Cell, miševima se obnovila funkcija jetre i udvostručila se udaljenost koju bi dnevno prešli u kolu za trčanje. Takođe, u potpunosti im se oporavilo krzno.

- Nismo uopšte planirali da proučavamo promene na krznu, ali su bile toliko očigledne, da nema šanse da ih ne bi uočili, rekao je dr Kajzer.

Iako nisu uočili nikakve negativne nuspojave, dr Kajzer je naglasio da 'miševi ne govore'. Ipak, veruje kako lek ne bi smeo da ima nikakav učinak na zdrave ćelije.

Ohrabreni rezultatima istraživanja, doktor  i njegov tim nadaju se da će uskoro započeti kliničko ispitivanje na ljudima.