jaja
Shutterstock
jaja

Shutterstock

jaja, Foto: Shutterstock

Stoga može pasti u periodu od 35 dana: od 22. marta (u slučaju punog meseca 21. marta, prvog dana proleća, a sledeći dan je nedelja) do 25. aprila (ako je prvi pun mesec april 18. a sledeći dan je ponedeljak).

Veza sa lunarnim kalendarom potiče iz činjenice da hrišćanski Uskrs potiče iz Pesaš (ili Pesah ), jevrejske Pashe , praznika koji - za razliku od katoličkog Uskrsa koji slavi Isusovo vaskrsenje - obeležava oslobođenje jevrejskog naroda iz ropstva i ' izlazak iz Egipta koji je vodio biblijski prorok Mojsije u Obećanu zemlju.

Jevreji se i danas koriste kalendarom čiji meseci traju koliko i lunarni ciklus (29 ili 30 dana). Pasha se uvek slavila četrnaestog dana u mesecu, to jest, u punom mesecu mart-april. Prema tome, do drugog veka, hrišćani su slavili Uskrs 14. Nisan-a u znak sećanja na Isusovu smrt koja se, prema evanđelisti Jovanu, dogodila tog dana.

NOVI DATUM HRIŠĆANSKOG USKRSA

Kasnije je prevladala želja da se proslavi vaskrsenje Hristovo: 325. godine sabor u Nikeji, tumačeći odlomak Svetog Pavla, utvrđen kao datum Uskrsa u nedelju nakon prvog punog meseca proleća. Kaskadno se uspostavlja i niz drugih „pokretnih“ praznika, poput Pedesetnice, koja se slavi 50 dana kasnije ili Pepela, 47 dana pre, čime se otvara period Velikog posta .

U knjizi Izlaska u Bibliji se kaže da kada su Jevreji bili robovi u Egiptu, anđeo smrti, poslat od boga Jevreja, zaustavio se u domovima Egipćana ubijajući sve prvorođene (deseta i poslednja od pošasti Egipta ). Ali prošao je kroz kuće Jevreja, čija su vrata bila obeležena krvlju jagnjetine. U prvoj svetlosti zore, jevrejski narod, pošteđen anđelom Gospodnjim, otišao je u Palestinu. Reč paskua je povezana sa hebrejskom glagol pasach koja znači "da pređu preko".

USKRŠNJE JAGNJE 

I danas jevrejska večera za Uskršnje veče „proživljava“ događaj. Prema tradiciji, jagnje (koje podseća na žrtvu) jede se sa gorkim biljem (koje podseća na gorčinu ropstva) i „beskvasnim hlebom“ ili beskvasnim hlebom koji označavaju žurbu kojom su morali da napuste Egipat, očitu žurbu čak i na način morali su jesti tu večeru: sa cipelama i štapom u ruci i jedući u naletu.