Psihoterapeutski centar
Tanjug/AP
Psihoterapeutski centar

Tanjug/AP

Psihoterapeutski centar, Foto: Tanjug/AP

Finska ministarka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo pozvala je danas ključne članove kabineta na hitni sastanak nakon što je stotinama kartona pacijenata u privatnom finskom centru za psihoterapiju pristupio haker ili hakeri koji traže otkup od klijenata.

Ohisalo je na Tviteru napisala da će vlasti pružiti brzu pomoć žrtvama narušavanja bezbednosti u psihoterapijskom centru Vastamo, a incident nazvala "šokantnim i vrlo ozbiljnim", prenosi AP.

Vastamo, koji ima filijale u nordijskoj zemlji od 5,5 miliona, i deo je finskog zdravstvenog sistema, saopštio je da je njegov registar klijenata sa intimnim informacijama o pacijentima verovatno ukraden tokom dva napada koja su započela pre skoro dve godine.

Centar je naveo da su nepoznati počinilac ili počinioci objavili najmanje 300 podataka o pacijentima koji sadrže imena i kontakt podatke koristeći anonimni softver za komunikaciju Tor.

Nacionalni istražni biro saopštio je danas da je moguće da su desetinama hiljada klijenata Vastamoa ugroženi lični podaci. Policija traži potencijalne krivce kako u Finskoj, tako i u inostranstvu.

Nije poznato da li ukradene informacije uključuju dijagnoze, beleške sa terapijskih sesija ili druge potencijalno štetne informacije.

Vastamo je pozvao klijente koji dobiju zahteve da plate novac u zamenu za očuvanje privatnosti svojih podataka da se odmah obrate finskoj policiji. Navodno je već kontaktirano na desetine pacijenata.

Finski mediji izvestili su da su sajber-kriminalci zatražili otkupnine od 200 evra (240 dolara) plaćenih u Bitkoinima, s tim da je iznos povećan na 500 evra, ako ne bude plaćen u roku od 24 sata. Psihoterapijski centar, takođe, je dobio zahtev za otkupninu za 450.000 evra (534.000 dolara) u bitkoinima.

Glavni istraživač finske kompanije za zaštitu podataka F-Sekjur, Miko Hiponen, rekao je finskom javnom servisu ILE da je slučaj bez presedana čak i na međunarodnom nivou.

Pročitajte: