Papa Franjo
AP/Gregorio Borgia
Papa Franjo

AP/Gregorio Borgia

Papa Franjo, Foto: AP/Gregorio Borgia

Grupa rimokatoličkih sveštenika pokrenula je protivnu kampanju protiv izjave pape Franje , koji je odbio da daje blagoslove istopolnim parovima jer crkva nije mogla da blagoslovi greh. Sveštenici su odlučili da daju blagoslov istopolnim parovima, uprkos naredbama Vatikana. Papina izjava iznenadila je i razočarala nekoliko ljudi širom sveta.

Stav pape zaprepastio je mnoge

Papa Franja je više puta izrazio negativnost prema LGBTI zajednicama širom sveta, jer među njima ima mnogo katolika. Zbog toga je ovakav stav Vatikana šokirao nekoliko ljudi.

U nekim zemljama su parohije i sveštenstvo već predviđali blagonakloniji papin pristup, pa su stoga istopolnim parovima počeli da daju isti blagoslov kao i prilikom stupanja u brak. Bilo je glasova da biskupi institucionalizuju blagoslove za istopolne zajednice, ali konzervativni članovi crkve bili su zabrinuti zbog takvih ideja.

To je korak unazad

Međutim, grupa austrijskih sveštenika Inicijativa parohijskih sveštenika (PPI) ističe da je papina kontroverzna izjava korak unazad. "Mi članovi PPI duboko smo zgroženi novom uredbom kojom se zabranjuje blagoslov ljubavnih istospolnih parova. Ovo je korak unazad, koji smo se nadali da ćemo prevazići sa papom Franjom", navodi se u saopštenju.

Dalje navode da neće poštovati propis: „U znak solidarnosti sa mnogima, u budućnosti nećemo odbiti nijedan ljubavni par koji zatraži blagoslov koji svakodnevno doživljava“.

Crkva nije oduševljena PPI

Glavni vođa grupe je otac Helmut Schueller, a PPI je dugo bio trn u oku Vatikanu. Zahtevaju promenu crkvenih pravila kako bi se sveštenici mogli venčati i kako bi žene postale sveštenice. Takođe kažu da će prihvatiti protestante i razvedene katolike koji se preudaju.

Osnovano 2006. godine od strane devet sveštenika, PPI sada ima približno 350 članova iz zvaničnog sveštenstva i više od 3.000 drugih pristalica. Šueler je kažnjen za svoje postupke, izgubio je titulu "monsinjor" i takođe više nije "kapelan Njegove Svetosti".