tamjan
Shutterstock
tamjan

Shutterstock

tamjan, Foto: Shutterstock

"Naši podaci dokazuju našu tvrdnju da smola bosvelije utiče na emocionalno i psihičko stanje", napisao je tim istraživača 2008. godine.

Istraživači, biolozi, farmakolozi, hemičari i bihejvioralisti su zajedno na čelu sa farmakologom Arijeom Musaifom sa Hebrejskog univerziteta zaključili da smolu u tamjanu, insensol acetat, treba još proučavati.

Istraživači su davali insensol acetat miševima i otkrili da je on pokrenuo protein TRPV3 u njihovim mozgovima. TRPV3 igra ulogu u doživljavanju topline kod toplokrvnih životinja. Oni su zaključili da bi insensol acetat mogao biti antidepresivni agens koji opušta ljude.

tamjan

Shutterstock

tamjan, Foto: Shutterstock

"Pretpostavili smo da duhovno uzvišenje do kog dolazi prilikom paljenja tamjana na religijskim ceremonijama može biti posledica farmakoloških efekata supstanci koje ga čine", rekli su oni.

Drugi istraživački tim je otkrio da ekstrat smole bosvelije deluje kao sedativ i kao analgetik na pacove. Međutim, ovaj tim nije identifikovao i izolovao hemikalije koje su odgovorne za to.

tamjan

Shutterstock

tamjan, Foto: Shutterstock

"Psihoaktivna svojstva bosvelije su uočena još u drevnim vremenima. Dioskorid je u prvom veku nove ere naveo da ona uzrokuje ludilo. U jevrejskom Talmudu se negde između 4. i 7. veka nove ere pominje smola bosvelije kao materija koja se u vinu daje zatvorenicima osuđenim na smrt kako bi im "otupela čula". U Etiopiji, gde drveće bosvelije raste, smatra se da smola ima umirujući efekat" – Musaif i saradnici.

U službama u katoličkim crkvama se tokom religijskih ceremonija maše kadionicom iz koje izlazi dim tamjana, za koji se veruje da podiže molitve do Boga. 

Pročitajte još: