Sicilija Italija
Shutterstock
Sicilija Italija

Shutterstock

Sicilija Italija, Foto: Shutterstock

Troina je još jedan mali grad u Italiji koji je pokrenuo trend prodaje super jeftinih stanova i kuća u pokušaju da privuku ljude da se nasele u tom gradiću, kako ne bi opusteo. Želite li promeniti mesto stanovanja, isplati se pogledati ponudu, jer se kuće u ovom malom sicilijanskom gradiću prodaju već po ceni od 1 evra.

Uz to, kupci mogu dobiti i novac za obnovu kuća.

Gradić Troina nekad su zvali "normanskom prestolnicom Sicilije", a gradske vlasti na ovaj su se potez odlučile kako bi namamile stanovnike na povratak u ruralna područja. Gradonačelnik Sebastiano Fabio Venezia želi vratiti nekadašnju slavu selu.

Troina se može pohvaliti neverovatnim panoramskim pogledom na okolne planine. Kuće su skrivene u 4.000 hektara šume, s mirnim stazama savršenim za šetnje i jahanje, dakle pogodne i za bavljenje turizmom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ☞ Best Pictures of SICILIA (@loves_sicilia)

U bližoj okolini je imanje na kojem se uzgajaju magarci, te poljoprivredni proizvodi, a selo je poznato po prekrasnom nebu, idealnom za posmatranje zvezda.

Grad je ponudu jeftinih kuća oglasio još 2020. godine, ali prodaja kuća počela je tek krajem januara. Za učeše u akciji potrebno je položiti oko 5.000 evra, koje kupac dobija natrag kad se završe radovi na obnovi kuće. Uslovi su ekološki prihvatljivi radovi na energetskoj obnovi, za koje Grad dodeljuje oko 10.000 evra, uz sredstva koja se dodeljuju za obnovu.

- Želimo što pre obnoviti drevni urbani ambijent našeg malog gradića - kaže gradonačelnik, koji je radi toga formirao i tim stručnjaka koji govore više jezika i mogu kupcima iz svih strana sveta koji se odluče na kupovinu kuće da lakše reše papirologiju i ispune uslove za dodelu sredstava za obnovu.

Komentari (1)

Kostadin

09.02.2021 09:06

Pa i TITA je davao džabe kuće, zemlju i šume dođošima da oživi sela iz kojih su proterani vredni ljudi, pa su posle nekog vremena oni sve to prodali i otišli u gradove i zaposlili se u policiji i vojsci. Naravno da su opet dobili stanove i posao.