ČITAV GRAD ŽIVI U JEDNOM KOMPLEKSU Grad Vitier na Aljasci ima nešto više 200 stanovnika i skoro svi žive u istoj zgradi

Svi stanovnici žive u neboderu Begih, koji je sagrađen davne 1957. godine. Na početku je služio za smeštaj vojnika, ali danas je ovo regularna stambena zgrada sa poštanskim brojem, policijskom stanicom, crkvom, igralištem, prodavnicama i ambulantom.

Grad Vitir
Grad Vitir, Foto: Youtube /Print scren

Grad Vitir se nalazi na zapadnoj strani zaliva princ Vilijam na Aljasci. Vitir je skriven u planinama i ima samo 220 stanovnika koji skoro svi žive u istoj zgradi.

Dve najveće zgrade u Vitiru su Baknerova zgrada i Begič toranj. Obe su sagrađene 1957. godine uz prugu koja vodi do njih, što je tada predstavljalo 55 miliona dolara skupu vojnu bazu na najudaljenijem frontu Hladnog rata.

Baknerova zgrada je napuštena samo sedam godina nakon završetka, pošto je vojska ubrzo shvatila da ne mora da koristi tako udaljene baze.

Grad Vitir
Grad Vitir, Foto: Youtube /Print scren

Danas, skoro svih 220 stanovnika grada živi u Begič tornju sa 14 spratova. Na početku je služio za smeštaj vojnika, ali danas je ovo regularna stambena zgrada sa školom, poštanskim brojem, policijskom stanicom, gradskom upravom, video klubom, crkvom, igralištem, prodavnicama, ambulantom pa čak i pansionom za posetioce i sve to na 14 spratova.

Najveći broj stanovnika radi u gradskoj upravi na čišćenju snega, održavanju zgrade i u administraciji.

Takođe, zanimljivo je da se do Vitira dolazi putem sa jednom saobraćajnom trakom i kroz 4 km dug tunel, koji se zatvara svake noći u 22.30 h. Tunel je sagrađen za vozove 1943. godine ali sada služi i za automobilski saobraćaj, iako ima samo jednu traku.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi