Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Кada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Gugl ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu, piše Tek radar.

- U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete ’Vocap‘ nalog ili promenite broj, kaže Džajaram.
Brojevi telefona povezani sa „Vocap“ nalogom u bilo kojoj zemlji mogu se pronaći ukucavanjem ovoga u Gugle pretragu: site:wa.me „pozivni_broj“.

„Vocap“ je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

- Mada cenimo ovaj istraživački izveštaj i vreme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici ’Vocapa‘ izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme, objavili su iz kompanije.