Svemir
Shutterstock
Svemir

Shutterstock

Svemir, Foto: Shutterstock

Velika svemirska prašina

Ova nežna kiša komadića kometa i asteroida sumirano daleko nadmašuje veće meteore koji su pogodili planetu, prema istraživanju objavljenom 15. aprila u časopisu Earth & Planetary Science Letters. Godišnje na Zemlju sleti samo 10 tona većih svemirskih stena poput asteroida.

svemirski uragan, svemir, kosmos, planeta

Tweeter prin. screen

svemirski uragan, svemir, kosmos, planeta, Foto: Tweeter prin. screen

No, u Adélie na Antarktiku, u blizini francusko-italijanske istraživačke stanice Concordia, sneg je vrlo predvidljiv i vrlo je malo kopnene prašine. Tokom 20 godina, fizičar Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), Jean Duprat i njegove kolege obavili su šest ekspedicija na to područje kako bi sakupili čestice. Slojevi svemirske prašine dovoljno su dobro očuvani u toj regiji da bi istraživači mogli proceniti količinu svemirskih ‘padavina’ iz godine u godinu.

Stanica Concordia na Antarktiku

wikipedia

Stanica Concordia na Antarktiku, Foto: wikipedia

Prašina u snegu

Istraživači su iskopali velike rovove snega i odneli te slojeve u burićima od 20 kilograma nazad u laboratoriju na istraživačkoj stanici. Tamo su pažljivo topili sneg i sakupljali čestice prašine koje je ostavljao. Zatim su sortirali čestice, uklanjajući zagađenja poput vlakana sa snežnih rukavica.

Ekstrapolirajući iz nalaza na srednjem Antarktiku, istraživači su otkrili da približno 5200 tona ovih sitnih čestica, prečnika između 30 i 200 mikrometara, padne na Zemlju svake godine. Za upoređivanje, ljudska je kosa u proseku prečnika oko 70 mikrometara. To čini sitne čestice iz antarktičkog snega najrasprostranjenijim izvorom svemirskog materijala na Zemlji.

Budući da veliki deo svemirskih stena koji prođe kroz Zemljinu atmosferu izgori, istraživači su procenili količinu prašine u svemiru koja bi rezultirala padom 5200 tona na površinu planete. Procenili su da oko 15000 tona svemirske prašine uđe u atmosferu svake godine, što znači da samo oko trećina čestica doseže tlo. Otprilike 80% prašine verovatno dolazi od kometa poznatih kao ‘komete iz Jupiterovog perioda‘, napisali su istraživači. To su komete s kratkim orbitama, kontrolisane uticajem Jupiterove gravitacije. Ostalih 20% prašine verovatno potiče od asteroida.

Razumevanje protoka svemirskog materijala na Zemlji važno je za mnoga područja astrofizike i geofizike, tvrde istraživači. Ove svemirske stene mogle su doneti mnoge zanimljive elemente na planeti. Neke teorije smatraju da su elementi i molekuli koji potiču iz svemirskih stena, mogle biti presudne za razvoj života na Zemlji.