Francuzi žele da dodaju svoj tradicionalni baget na Uneskovu listu, da li će uspeti u tome?

Shutterstock
Zemlja galskog petla takođe je poznata po izvrsnoj hrani. Jedna od kultnih namirnica koju većina ljudi posebno povezuje sa Francuskom je baget. Sada bi želeli da vide tradicionalni pekarski proizvod upisan na Uneskovu listu svetske baštine, koji nastoji da sačuva svetske tradicije, znanje ili zanate.
Konfederacija francuskih pekara prijavila se za uključivanje u takozvana nematerijalna blaga, posebno kako bi osigurala da tradicionalne francuske bagete i pekarski knov-hov koji se prodaju iz generacije u generaciju budu zaštićeni od imitacija iz celog sveta.
„Ovaj naslov bi zadovoljio pekare i podstakao sledeću generaciju“, kaže vlasnik osam pekara Mišael Reidellet, koji dodaje da ne postoje tajne u pečenju dobre tradicionalne francuske bagete. „Sve što vam treba je vreme, pravi način pečenja i dobro brašno bez dodataka.“
„Prvi zadatak koji dete dobije je da ode u pekaru da kupi baget. To radimo da bismo zaštitili ove tradicije “, objašnjava Dominikue Anract, predsednik konfederacije pekara. Uprkos tome, tradicionalne pekare i zanati su uglavnom u krizi u Francuskoj. Iako se u zemlji godišnje proda oko deset milijardi bageta, većina ljudi ih kupuje u velikim lancima i supermarketima. Zbog njih je otprilike 20.000 pekara širom zemlje moralo da zatvori svoje poslovanje od 1970-ih..
Tradicionalni francuski baget, koje se prema vladinoj uredbi iz 1993. ne može sastojati od više od četiri sastojka, takmičiće se za nominaciju za uvrštavanje na Uneskovu listu svetske baštine za svoju zemlju sa kultnim pariskim krovovima i festivalom vina u odeljenju Jura.
Slična nematerijalna blaga koja su u prošlosti bila upisana na UNESCO-vu listu svetske baštine uključuju hleb iz Irana, napuljski način pripreme pice, belgijski način pripreme piva, festival svetlosti u Južnoj Koreji, finska kultura saune ili košenje trave takmičenje u Bosni i Hercegovini.
