Fejsbuk
Shutterstock
Fejsbuk, Foto: Shutterstock

Kompanija je počela da uklanja razotkrivene lažne tvrnjae o COVID-19 u decembru prošle godine. Sada je proširena lista tvrdnji zbog kojih bi objava mogla da bude uklonjena porasla.

Sa nove proširene liste lažnih tvrdnji o COVID-19 i vakcinama uopšte, izdvajamo neke tvrdnje:

- COVID-19 je napravljen u laboratoriji
- Vakcine nisu efikasne u sprečavanju bolesti protiv koje su napravljene
- Sigurnije je dobiti bolest nego vakcinu
- Vakcine su opasne, toksične ili uzrokuju autizam

Fejsbuk kaže da će odmah početi da sprovodi ovu politiku, fokusirajući se na grupe, stranice i naloge koji dele sadržaj sa ove nove, proširene liste opovrgnutih tvrdnji. Kompanija takođe kaže da će razmotriti potpuno uklanjanje izvora postova, ukoliko se prekršaji ponove. Važno je napomenuti da kompanija kaže da će sprovesti ovu promenu samo tokom „hitne zdravstvene zaštite od COVID-a“, pa iako bi zatiranje takvih tvrdnji moglo biti veliki udarac antivakserskom pokretu na Fejsbuku, možda neće potrajati dugo. Čak i ako kratko potraje, to je važna promena, jer je Fejsbuk bio glavni izvor dezinformacija o vakcinama čak i pre pandemije.

Proširivanje onoga što se računa kao dezinformacija o COVID-19 i vakcinama uopšte je pametan potez za Fejsbuk , ali neki brinu koje objave mogu da se nađu u novoj, većoj listi dezinformacija. Studije o efikasnosti određenih maski, vakcina i testova još uvek traju. Nove Fejsbuk smernice mogu sprečiti razgovore o novim rezultatima istraživanja. Izvan tih promena politike, Fejsbuk takođe prilagođava način na koji se činjenične informacije o COVID-19 isporučuju na Fejsbuk i Instagram.

Kompanija će sadržati veze do informacija o vakcinama i za prijavu za vakcinaciju u svom informativnom centru COVID-19, a planira da tu funkciju prenese i na Instagram. Fejsbuk takođe kaže da nastavlja da poboljšava pretragu na obe platforme kako bi prikazao „relevantnije, autoritativnije rezultate“ kada korisnik pretražuje nešto povezano sa COVID-19. Konačno, Fejsbuk daje 120 miliona američkih dolara za reklamiranje kako bi „pomogao ministarstvima zdravlja, nevladinim organizacijama i agencijama UN-a“ da šire informacije o vakcinama COVID-19 na milijarde korisnika Fejsbuka .

BONUS VIDEO
Snimak predsednika Vučića postao hit u Kini