Traktor Setva Poljoprivreda
Shutterstock
Traktor Setva Poljoprivreda

Shutterstock

Traktor Setva Poljoprivreda, Foto: Shutterstock

Jedan farmer u Belgiji prepravio je državnu granicu sa Francuskom pomeriviš kamen težak 150 kilograma jer mu je granični kamen zasmetao dok je vozio traktor, pa ga je jednostavno pomerio.

Lokalni istoričar koji je šetao u šumi uočio je da je granični kamen između dve zemlje pomeren za 2,29 metara. Ovaj događaj, ipak, nije izazvao međunarodni spor, nego smeh sa obe strane granice, prenosi BBC.

On je dodao da ovakve stvari izazivaju probleme među susedima i vlasnicima zemlje, a kamoli među državama. Lavo je kroz smeh dodao da je njemu lično drago, ali da se gradonačelnik sa druge strane granice ne slaže. Lokalne vlasti planiraju da stupe u kontakt sa farmerom i zatraže od njega da vrati kamen na originalno mesto.

Ako se to ne desi, slučaj bi mogao da završi u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova, koje bi moralo da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju. Njen poslednji sastanak održan je 1930. godine.

Lavo je napomenuo da bi farmer mgao da dobije krivičnu prijavu, ako ne ispuni zahtev.

Granica između Francuske i Belgije, duga 620 kilometara, utvrđena je sporazumom iz 1820. godine, koji je potpisan pet godina nakon što je Napoleon poražen kod Vaterloa. Označena je kamenovima koji od tada nisu pomerani.