kiša. pljusak, grad
Alo!
kiša. pljusak, grad

Alo!

kiša. pljusak, grad, Foto: Alo!

Naime, prema sezonskoj prognozi ove kompanije, predviđa se da će se nastaviti povremene oluje koje su se javljale u Italiji i Balkanu tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost od jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti. Na "AccuWeather" se navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

PROČITAJ JOŠ:

Meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella" kaže da u ovom trenutku ne mogu da se najavljuju bilo kakve poplave, jer pre svega nezahvalno je davati prognoze za čitavu jesen pred nama. Ono što je sigurno jeste da nas očekuje ugodan septembar, te još jedno miholjsko leto.

- Jako je nezahvalno za tako mali prostor reći šta će se tačno dešavati u oktobru i novembru. U ovom trenutku ne mogu da se prognoziraju poplave niti bilo šta opasno. Ako i dođe do toga, Srbija ne treba da brine, naša klima je takva da tokom leta imamo pljuskove i grmljavine, a s jeseni vrlo retko. Nestabilno vreme sa olujama i pljuskovima seli se na jesen na područje Jadrana, a cikloni do nas dolaze oslabljeni - priča Đurić.

Ukoliko dođe do obilnih padavina u Srbiji, što ćemo najpouzdanije znati sedam do deset dana pre, reke trenutno imaju nizak vodostaj i ne bi trebalo da dođe do izlivanja, eventualno na pojedinim manjim rečicama.

Kako kaže Đurić, u narednih mesec dana ne prognoziraju se nikakve obilne padavine, uživaćemo u umerenom vremenu.

- Septembar će biti topao sa oko 25 stepeni, što ne znači da neće biti povremenih osveženja. Praksa je već da imamo miholjsko leto, nekad traje duže, nekad kraće. Rekord još drži 1946. godina, kada je u septembru u Beogradu zabeleženo 42 stepena - nastavlja naš meteorolog.

Sve je obustavljeno! Putina hitno prebacuju HELIKOPTEROM U NEPROBOJNU TVRĐAVU!

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 19.08.2019. 16:38 - 19.08.2019. 17:24 Održaće se hitan sastanak Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Francuskoj, gde će se sastati sa svojim kolegom Emanuelom Makronom.

Dalje u samom izveštaju "AccuWeather" navodi se da će, za razliku od većeg dela Evrope gde se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vreme. Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra. Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postaće sve niže, kao da je decembar ili januar.

Iz "AccuWeather" najavljuju i potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni, što će doneti obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

- Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu - rekao je meteorolog Tajler Rojs.

BONUS VIDEO: