Ravna Zemlja
Shutterstock
Ravna Zemlja

Shutterstock

Ravna Zemlja, Foto: Shutterstock

Na prvi pogled čini se da je opasno krenuti na krstarenje do kraja sveta jer se nameće pitanje hoće li dolaskom "do kraja" brod jednostavno skliznuti s ivice? Ipak, u ovom udruženju nema straha, jer "ravnozemljaši" podržavaju teoriju da je Antarktik zapravo veliki ledeni zid koji štiti od "svega što se nalazi iza njega".

"Iza ledenog zida nalazi se ono što nas iz udruženja najviše zanima. Koliko znamo, niko nikad nije otišao iza ledenog zida i vratio se da ispriča što se tamo nalazi", objašnjavaju na svojoj internet stranici članovi ovog društva.

Kruzer Putnički brod Krstarenje Putovanje brodom

Shutterstock

Kruzer Putnički brod Krstarenje Putovanje brodom, Foto: Shutterstock

Pojedinosti o samom krstarenju zasad su prilično oskudne, iako se, s obzirom na to da je reč o "naučnom" putovanju, mogu očekivati brojni razgovori i rasprave. Ukoliko imate viška novca, a zanima vas šta je iza Antarktika i verujete u teoriju da je Zemlja ravna ploča, priključite se putovanju.

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča?

Ne bismo pali s ivice Zemlje

Gravitacija je, prema NASA, sila kojom planeta ili drugo telo privlači neko drugo telo prema središtu. Budući da je Zemlja okrugla poput lopte, sve stvari na njenoj površini privlače se u istom smeru – prema središtu. Gravitacija bi tako u potpunosti onemogućila da Zemlja bude ravna.

mesec, horoskop

shutterstock

mesec, horoskop, Foto: shutterstock

Pomračenje Meseca bilo bi dosadno

Senka koja prelazi preko Meseca za vreme pomračenja očit je dokaz da je Zemlja okrugla. Da je Zemlja ravna ploča, pomračenja Meseca bila bi dosadna i ružna. Samo zamislite Mesec sa senkom tanke pruge.

Sportovi bi postali čudni

Na ravnoj Zemlji sportovi bi morali da se igraju samo u blizini njenog središta, gde se gravitacija ponaša kao i kod okrugle Zemlje. Tako bi se sportom trebali baviti na ledenom Severnom polu, a malo manje hladno iskustvo bilo bi bliže krajevima Zemlje, što bi zapravo sportove s loptom učinilo veoma komplikovanim. Tako bi lopta bačena uvis pala nazad prema centru tog ravnog diska.

Geografija bi bila drugačija

Komentari (1)

Milic

22.11.2020 10:33

Autor nije detaljnije proučio Teoriju ravne Zemlje. Pomračenje Sunca bi bilo isto. Eksperimentalno možete uzeti izvor svelosti (baterijska lampa) i postaviti iza lopte. Kad podesite pravu proporciju videćete isto što se dešava i pri pomračenju. Ravnozenljaši osporavaju silu gravitacije i pozivaju se na elektromagnetizam i fluidnost materije. Dokazuju to žiroskopima i magnetima, koji suprotno deluju od gravitacije. Najveći im je dokaz kako se oblaci ne kreću istom brzinom kao i zemlja 1280km/h