RAZBIJAMO MITOVE Evo kako bi izgledao život da je Zemlja ravna ploča

Uprkos mnoštvu dokaza, poslednjih godina sve je veći broj onih koji iz nekog razloga veruju da je naša planeta ravna ploča. U proteklih pet godina tako se može primetiti i ogroman rast broja pretraživanja za pojam "ravna Zemlja", a paralelno raste i broj ravnozemljaških konvencija.

Ravna Zemlja
Ravna Zemlja, Foto: Shutterstock

Tako udruženje "Flat Earth Societi" 2020. godine kreće na veliko krstarenje do ivice Zemlje, za koje su obećali da će biti najveća i najbolja avantura.

Na prvi pogled čini se da je opasno krenuti na krstarenje do kraja sveta jer se nameće pitanje hoće li dolaskom "do kraja" brod jednostavno skliznuti s ivice? Ipak, u ovom udruženju nema straha, jer "ravnozemljaši" podržavaju teoriju da je Antarktik zapravo veliki ledeni zid koji štiti od "svega što se nalazi iza njega".

"Iza ledenog zida nalazi se ono što nas iz udruženja najviše zanima. Koliko znamo, niko nikad nije otišao iza ledenog zida i vratio se da ispriča što se tamo nalazi", objašnjavaju na svojoj internet stranici članovi ovog društva.

Ostaje da se vidi šta će se dogoditi kada pobornici teorije o ravnoj Zemlji iza Antarktika ne nađu ledeni zid. Međutim, znajući kako funkcionišu teorije zavere, sigurno je da će se već pronaći neko objašnjenje, tako da ne treba očekivati da će ova teorija brzo iščeznuti iz internet prostranstava.

Kruzer Putnički brod Krstarenje Putovanje brodom
Kruzer Putnički brod Krstarenje Putovanje brodom, Foto: Shutterstock

Pojedinosti o samom krstarenju zasad su prilično oskudne, iako se, s obzirom na to da je reč o "naučnom" putovanju, mogu očekivati brojni razgovori i rasprave. Ukoliko imate viška novca, a zanima vas šta je iza Antarktika i verujete u teoriju da je Zemlja ravna ploča, priključite se putovanju.

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča?

Ne bismo pali s ivice Zemlje

Gravitacija je, prema NASA, sila kojom planeta ili drugo telo privlači neko drugo telo prema središtu. Budući da je Zemlja okrugla poput lopte, sve stvari na njenoj površini privlače se u istom smeru – prema središtu. Gravitacija bi tako u potpunosti onemogućila da Zemlja bude ravna.

Kada bi Zemlja zaista bila ravna, a da se gravitacija ponaša kao i inače, približavanje ivicama Zemlje bilo bi kao hodanje strmom planinom i to je zato što bi vas gravitacija vukla prema centru diska. Tako, zapravo, ne bismo ni mogli pasti sa Zemlje.

mesec, horoskop
mesec, horoskop, Foto: shutterstock

Pomračenje Meseca bilo bi dosadno

Senka koja prelazi preko Meseca za vreme pomračenja očit je dokaz da je Zemlja okrugla. Da je Zemlja ravna ploča, pomračenja Meseca bila bi dosadna i ružna. Samo zamislite Mesec sa senkom tanke pruge.

Sportovi bi postali čudni

Na ravnoj Zemlji sportovi bi morali da se igraju samo u blizini njenog središta, gde se gravitacija ponaša kao i kod okrugle Zemlje. Tako bi se sportom trebali baviti na ledenom Severnom polu, a malo manje hladno iskustvo bilo bi bliže krajevima Zemlje, što bi zapravo sportove s loptom učinilo veoma komplikovanim. Tako bi lopta bačena uvis pala nazad prema centru tog ravnog diska.

Geografija bi bila drugačija

Samo na Severnom polu gravitacija bi funkcionisala normalno. Na njemu ne bi bilo leda. Bilo bi to vlažno mesto, jer bi iskrivljena gravitacija onemogućila postojanje vode na ivicama planete. Voda bi putovala prema središtu pa bi tako jedino normalno mesto na Zemlji zapravo bilo nenaseljeno.

Povezane vesti

 • Korisnik: Milic
  22/11/2020 - 10:33
  Autor nije detaljnije proučio Teoriju ravne Zemlje. Pomračenje Sunca bi bilo isto. Eksperimentalno možete uzeti izvor svelosti (baterijska lampa) i postaviti iza lopte. Kad podesite pravu proporciju videćete isto što se dešava i pri pomračenju. Ravnozenljaši osporavaju silu gravitacije i pozivaju se na elektromagnetizam i fluidnost materije. Dokazuju to žiroskopima i magnetima, koji suprotno deluju od gravitacije. Najveći im je dokaz kako se oblaci ne kreću istom brzinom kao i zemlja 1280km/h
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi